Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a Vajdasági Gitárfesztivál Újvidéken

2020.10.09
11:56
2020.10.09
16:16
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen koncerteket, szemináriumot és nemzetközi versenyt is tartanak. A Vajdasági Gitárosok Egyesületének szervezésében megvalósult gitárfesztivál november 30-ig tart.

A fesztivál csütörtök este Ema Kapor és Vuk Dragičević fiatal gitárművészek fellépésével indult a Vajdasági Múzeumban.

A koncertszólista fiatalember előadásában Bach, Bogdanović és Bellinati műveket hallhattak a jelenlévők. Számos fesztiválon és versenyen lépett már fel klasszikus darabokkal.

Vuk Dragičević, gitáros, Belgrád: „Vannak események, és a gyerekek is érdekeltek a tanulásban, de úgy gondolom, hogy valamivel több alkalmat kellene nekik nyújtanunk. Most főleg, de korábban is kellett volna, hogy ne csak fesztiválok szintjén maradjon meg. Több klasszikus gitár kellene, és így a gyerekeknek, és más embereknek is, akik szeretik a klasszikus gitárt, több alkalmuk nyílna, hogy hallják.”

Ema Kapor kilenc évvel ezelőtt lépett fel először a Vajdasági Gitárfesztiválon. Eddig több mint 40 díjat nyert el hazai és nemzetközi versenyeken. Tanulmányait Kölnben folytatja: „Elmondhatom, hogy eléggé fejlettek vagyunk, ami a gitárt illeti. Van néhány nagy fesztiválunk és versenyünk fiatalok és idősebbek számára, amelyek nagyon jelentősek Európának ezen a részén. Itthon zenélni mindig nagyobb felelősség, mint valahol máshol.”

Dušan Prole és Slobodan Milivojević koncertjére egy hónap múlva kerül sor az Egység Kulturális Állomáson. A gitároktatás iránt érdeklődők számára október 16-tól 18-ig tartanak szemináriumokat. A Jovan Jovičićről elnevezett gitárosok nemzetközi versenyét az idén online szervezik meg hat kategóriában, november 27-e és 30-a között. A szemináriumra és a versenyre is az egyesület honlapján lehet jelentkezni.

Vajdasági Gitárfesztivál
Újvidék
Ema Kapor
Vuk Dragičević

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.