Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Elkezdődött a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

2022.04.22
15:18
2022.04.22
16:56
Forrás
Pannon RTV
Tíz színjátszó csoport produkcióját láthatja a közönség Temerinben április 30-áig.

A találkozó a Lukijan Mušicki Művelődési Központ galériájában kezdődött a Pillanatképek a temerini amatőr színjátszás életéből című kiállítással. Az ünnepélyes megnyitó után elsőként a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület színjátszócsoportja állt színpadra. Éjjeli menedék című előadásukban Makszim Gorkij egyik drámáját dolgozták fel.

Petro Ildikó, amatőr színjátszó, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Magának az előadásnak üzenete, hogy nincs kiút, ugye az eredeti cím is az, hogy A mélyben. Jön egy illető, aki megpróbálja kihúzni ezeket az embereket a gödörből, ebből a mélyből, de hát nem sikerül, mert ilyenek vagyunk mi, valaki ki akar szabadulni, úgy látja, hogy van valami esély arra, hogy megszabaduljon ettől, de a másik visszahúzza, mert ha neked jó és nekem rossz, akkor miért legyen neked jó?”

A rendezvény szervezője ezúttal is a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint idén a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület.

Varga Flórián, elnök, Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, Temerin: „Októberben volt a szajáni szemle, utána gyorsan eldőlt, hogy mi szervezzük, aztán újév után kezdődött a szövegosztás, olyan gyorsan elmúlt ez a négy hónap, csak kapkodtuk a fejünket, jó sok idegesség, stressz, de hát itt vagyunk most már, jobb a helyzet, történtek kisebb felújítások itt az épületben.”

Az első találkozót még 1996-ban rendezték meg Csantavéren.

Sutus Áron, elnök, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség: „Akkor, amikor tavaly elkezdtük szervezni, akkor az első Besúgó nevű közlönyben egy kérdéssel fejeződött a szöveg: vajon lesz-e házigazda Temerin? Akkor még nem sejtettük, hogy Temerin lesz, aki rengeteg díjjal tér majd haza a találkozóról, és lám, valahol egy picit az embernek sikerült megjósolnia, és nagyon nagy öröm az, hogy egyrészről Temerin elvállalta ezt, nekiveselkedett, és bízunk benne, hogy lesz még néhány település az elkövetkező években, ahol még nem járt a találkozó, és akik el fogják vállalni a házigazda szerepet.”

A színjátszócsoportok Temerinből, Szabadkáról, Palicsról, Újvidékről, Zentáról, Nagykikindáról, Topolyáról, Muzslyáról, Tóbáról és Kupuszináról érkeznek. A gálán osztják majd ki a díjakat, utána pedig a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékát láthatja a nagyérdemű.

Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója
Temerin
színház
előadás
Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület
Sutus Áron

Most

15:53, Frissítve: 17:28

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.