Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a XVII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat

2018.01.22
17:20
2018.01.22
17:55
Forrás
Pannon RTV
A következő két hónapban Tordán színelőadásokkal, könyvbemutatókkal, néptánc-estekkel várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat március 10-én zárul.

Színvonalas műsorral, teltház előtt kezdődött meg a XVII. Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat, melyet Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke nyitott meg. A magyar kultúra napjának előestéjén megtartott megnyitó vendégei között volt Czikajlo Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is.

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat vasárnap esti megnyitó műsorának egyik legszebb jelenete volt, amikor a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 96 néptáncosa együtt lépett színpadra.

Sári Enikő, művészeti vezető, Petőfi Sándor ME, Torda: „Ez nekünk nem csak, hogy kincs, mint, ami a tánccsoportnak is a neve, hanem a jó Isten áldása is. Reméljük, hogy így is fog maradni, hogy annak ellenére, hogy a falunk fogy, nagyos sokan elvándorolnak, azért gyerek még mindig van, és nem elég az, hogy van, hanem hogy itt vannak és járnak táncra, szeretik a néphagyományt.”

A néptáncosok most is a Juhász zenekar kísérete mellett léptek fel.
Juhász Gábor, zenekarvezető, Juhász zenekar: „Öröm ezeknek a gyerekeknek muzsikálni, mert annyira érzik a zenét, annyira tudják, hogy merre van az egy, mikor kell lépni, mikor kell énekelni, mikor kell belekezdeni, hogy ritkaság számba megy itt Vajdaságba, de szerintem még Magyarországon is.”

Nyilas Mihály megnyitó beszédében hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy egy kis közösség, mint amilyen Torda is, igyekszik megőrizni az ősei hagyományát, közben pedig bemutatkozási lehetőséget kínál a környékbeli műkedvelőknek is.

Nyilas Mihály, alelnök, Tartományi Kormány: „Egy kis közösség bebizonyította azt, hogy képes ilyen rendezvényt megszervezni, folytatólagosan, hosszú időn keresztül, és őrzi mindazt, amit szükséges őriznünk a megmaradásunkhoz itt a Vajdaságban.”

A rendezvénynek közösségmegtartó ereje van. Évről-évre megmutatja, hogy van rá igény.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Még mindig van annyi erő, kitartás a tordaiakban, a szervezőkben, hogy évről-évre színvonalas műsorokat, csinálnak, csinálunk. És ami nagyon fontos az, hogy a közönség is velünk van, kitart mellettünk. És ezért érdemes ezt nem csak XVII. alkalommal, hanem, remélem még nagyos sok más alkalommal is csinálni.”

A következő két hónapban Tordán lesznek színelőadások, könyvbemutatók, néptánc-estek. A rendezvénysorozat március 10-én, a magyarországi Bihartorda, az erdélyi Aranyostorda és a bánáti Torda műkedvelőinek a közös estjével zárul.

Tordai Művelődési Napok
Nyilas Mihály
Dobai János

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.