Ugrás a tartalomra

Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi

2018.03.30
12:12
2024.03.19
08:39
Forrás
Pannon RTV
Ez a címe az Ópusztaszeri Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár közös projektjének, amelynek keretében a két intézmény szakemberei a régió közös ipar- és agrártörténeti értékeit kutatják fel.

A projekt célja, hogy feltárja és összegyűjtse a kulturális örökség azon elemeit, amelyek a magyar országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel rendelkeznek és összekötnek bennünket.Fodor István, igazgató, Történelmi Levéltár, Zenta: „Egy alapos levéltári kutatáson alapul, ennek elsődleges végterméke lesz egy interneten kereshető, mindenki számára elérhető adatbázis, ezenkívül négy kiadvány kerül megjelentetésre, de lesz vándorkiállítás, több tudományos konferencia, gyermek- és ifjúsági tábor.”

A projekt keretében mindemellett számos muzeális értékű mezőgazdasági gépet is felújítanak. Kertész Péter, ügyvezető igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark: „Én azt gondolom, hogy megnyugtató lesz az is, hogy szakmai szemmel nézve ezeket a gépeket úgy tudjuk mozgatni és restaurálni, ahogyan az a műtárgyvédelmi szempontok messzemenő betartásával lehetséges.”

B. Nagy László magyar országgyűlési képviselő szerint rendkívül fontos, hogy a fiatalok is megismerhetik, milyen módon és milyen eszközökkel dolgoztak őseik. „Az az időszak egyébként Magyarország mezőgazdasága szempontjából egy gyönyörű időszak volt, éléstára volt ez a vidék Európának, és – ahogyan az előadáson is mondtam – abban az időszakban volt Magyarország világelső a vetőmagtermesztésben, ezek a célok lebegjenek előttünk, és reméljük, hogy ez sikerülni fog.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke példaértékűnek nevezte azt az egyenrangú partneri viszonyt, amely az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a zentai Történelmi Levéltár között kialakult. „Egyenrangú partnerek úgy tudnak együttműködni, hogy a legjobb tudásukat, a legjobb szakembereket adják egy olyan ügyhöz, amely – ahogyan látjuk – az Európai Unió által támogatva nemcsak magyar és nemcsak szerb ügy, hanem európai ügy is.”

A több mint 200 ezer euró összértékű projekt az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt 2020 februárjában ér véget.

Ópusztaszer
Hajnal Jenő
Interreg
Zenta

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű