Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Élő könyvtár az óbecsei Than Emlékházban

2023.06.05
15:53
2023.06.05
17:28
Forrás
Pannon RTV
Második alkalommal szerveztek élő könyvtárt az óbecsei Than Emlékházban: a rendezvényen az élő könyveket diszkriminált, sérült vagy egyéb hátrányos helyzetben élő gyerekek és felnőttek személyesítették meg.

Történetüket hangos könyvként hallgathatták meg az érdeklődők.

Hallássérült, kerekesszékes, törpenövésű, autista, diszlexiás, halmozottan sérült, cerebrális paralízissel élő, roma származású és sok más sorsot megélt gyermek és felnőtt osztotta meg az óbecsei Than Emlékházban élő könyvként a tapasztalatait azokkal, akik kíváncsiak voltak az élettörténetükre.

Farkas István pedagógiai asszisztens, jelenleg a marginalizáltakat támogató Liceulice folyóirat árusításából él. Többször kellett újra és újra talpra állnia az életben.

„Nem jó, ha feladunk valamit, amikor rossz dolgok történnek velünk. Nem jó, ha benne ragadunk a mocsárban, nem mozdulunk ki onnan. Törekedni kell, hogy kijussunk onnan, megváltoztassuk az életünket és a környezetünket is.”

A rendezvényt második alkalommal szervezte meg az óbecsei Than Emlékházban a Than Fivérek Értelmiségi Kör és a Zdravko Gložanski Általános Iskola. A tavalyi élő könyvnek nagyon jó visszhangja volt mind az olvasók, mind az élő könyvek körében.

Börcsök Margarita, pszichológus, Zdravko Gložanski Általános Iskola, Óbecse: „Nagyon mély nyomokat hagyott az olvasókon, de azt is hozzá kell tennem, hogy ez a módszer nagyon hasznos a könyveknek is, mert újra és újra lehetőségük van arra, hogy feldolgozzák, illetve, ha már megerősödtek, akkor hogy elmondják és erősítsék az olvasókat. Tehát ez a folyamat nekik fantasztikus.”

A rendezvényt Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos nyitotta meg, majd az élő könyvekkel félórás turnusokban, kisebb csoportokban beszélgethettek az érdeklődők. 16 élő könyvvel több mint 450 csoportos olvasást sikerült megtartani.

Bonifárt László, elnök, Than Fivérek Értelmiségi Kör, Óbecse: „Az embereket érdekli más emberek élettörténete, tapasztalatai, az ő küzdelmük, és büszkék vagyunk arra, hogy ezt mi bemutathatjuk itt, a Than Emlékházban. Ez a tolerancia-programsorozatunk második megállója, az első pénteken volt, a Fórum Színház.”

A rendezvény megvalósítását a szerb oktatási minisztérium támogatta.

élő könyvtár
Óbecse
Than Emlékház

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 17:53

102-en vették át kollégiumi kulcsaikat

Összesen 102 elsőéves hallgató írta alá a beköltözési szerződést az Újvidéki Európa Kollégiumban. Ünnepi műsor is volt. Fremond Árpád az MNT elnöke az itthoni ösztöndíjlehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.