Ugrás a tartalomra

Elsőfilmes román rendezőnő nyerte az Arany Medvét

2018.02.24
19:04
2024.03.19
08:38
Forrás
MTI
Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét. Bucsi Réka Solar Work című rövidfilmje megkapta az Audi Short Film Award elismerést.

Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Touch Me Not (Ne érints meg) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. Adina Pintilie dokumentarista stílusban készített alkotását a kritikák radikális kísérleti filmként jellemezték, amely a szexualitás témáját dolgozza fel tabuk nélkül. A több mint kétórás román-német-cseh-bolgár-francia koprodukció egy nő történetét meséli el, aki mások mellett pszichiáterhez és férfi prostituálthoz fordul segítségért, mert nem bírja elviselni mások érintését.

Adina Pintilie a legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó díját is megkapta. A 38 éves művész az első román rendezőnő, aki elnyerte az Arany Medvét, és öt éven belül a második román fődíjas a Berlinalén. Az elismerést 2013-ban Calin Peter Netzer Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta. Tavaly Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testől és lélelkről című alkotását tüntették ki az Arany Medvével. 

A világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja az idén sem ért véget magyar vonatkozású díj nélkül, Bucsi Réka magyar animációs filmes dániai alkotásként versenyző Solar Work című rövidfilmje a 20 ezer euróval járó Audi Short Film Award nevű elismerést kapta meg.

A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában (Berlinale Palast) megtartott gálán több mint 1600 vendég vett részt. A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 78 országból 385 filmet mutattak be. Az utolsó nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Berlinale
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Arany Medve

Most

08:08

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Két negyeddöntős párharc fejeződik be a labdarúgó Bajnokok Ligájában kedd este, amikor a továbbjutáshoz az FC Barcelonának otthon, az Atlético Madridnak pedig idegenben kellene megőriznie a múlt héten megszerzett egygólos előnyét.
07:26, Frissítve: 07:33

Válaszcsapás érkezhet Izrael részéről Irán ellen

Hétfő délután harmadszor is összeült az izraeli hadi kormány, és úgy tudni, végleges döntést hoztak arról, hogy válaszcsapást adnak Iránnak a szombat éjjeli támadásra. Ezt az izraeli hadsereg (IDF) vezérkari főnöke is megerősítette.

Népszerű