Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Eltévedt lövedékek

2022.05.16
19:32
2022.05.16
19:47
Forrás
Pannon RTV
Baráth László Eltévedt lövedékek című könyvét mutatták be a Szabadkai Városi Könyvtárban.

A kötet Szarajevó ostromának 30. évfordulója kapcsán született. A könyv egyfajta vallomásregény - mondta a szerző. Vallomás arról, hogy egy akkor ott élő vajdasági magyar művésztanár hogyan élte meg a szarajevói háború időszakát. A könyvbemutató nem szokványos módon zajlott, zenei etűdökkel volt gazdagítva. Egyebek mellett fellépett maga a szerző és felesége is, valamint a Szabadkai Zeneiskola növendékei, és más, korábban Szarajevóban tanult diákok is.

Baráth László, művésztanár: „Szarajevó Európa Jeruzsáleme volt. Több vallásos, több kultúrás város, és ezt talán valahol elgondolták, hogy ezt a hatalmas egységet, ezt a gyönyörű együttélési technikát meg kell szüntetni. Én így érzem. Mivel pedagógus vagyok, zenetanár, művésztanár, nekünk még fájdalmasabb ezt feldolgozni, ugyanis emberi és szakmai megbecsülés, amit Szarajevó adott az rettentő kegyetlenül érintett nem csak engem, hanem azokat az embereket és volt diákjaimat is, akik a könyvben vallomásokat tesznek. Tehát ez a könyv tulajdonképpen egy vallomásregény. Az életemről, Szarajevóról, az akkori helyzetről. Lehet egy kicsit szociális keresztmetszet is.”

Baráth László
Szabadkai Városi Könyvtár

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű