Ugrás a tartalomra

Emlékezés Karády Katalinra a Népkörben

2018.10.03
07:32
2018.10.03
18:01
Forrás
Pannon RTV
Nyilvános főpróbával és egy Karády-történettel indított a Szab-way színházi szervezet az idei évadban.

A negyvenes évek ikonjának sorstörténetét holnap mutatják be a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban.

Karády Katalin a negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője volt, magánéletét számos legenda övezte. A Ki tudja látsz-e még című kétszemélyes előadás Kalmár Zsuzsa és a zongorista, ifj. Kucsera Géza interpretálásában, az ismert énekes-színész hullámvasút-életét meséli el.

Kalmár Zsuzsa, színész: „Azt a tíz évet, ameddig ő repült, azt százszorosan megfizette. Az, hogy ő végérvényesen hátat fordított a hazájának, amit szeretett. Rozival olvastuk, hogy még a vonaton is zokogott, és mégsem fordult meg a fejében, hogy ő visszatérjen ide. Az milyen keserűség lehet egy ember életében?”

A Hamvadó cigarettavég, a Mindig az a perc és számos más sláger a Karády-kultusz részei.

Ifj. Kucsera Géza, zenész: „A dalok sem úgy dalok, hogy koncertszerűek, hanem a dalszövegek szorosan összefüggnek, vagy esetleg storyt mesélnek el, vagy alátámasztanak, és így szervesen beleépült a zene is.”

A nagyon személyes emlékezést Karády Katalinra Brestyánszki Boros Rozi írta, akinek ez az első monodrámája.

Brestyánszki Boros Rozi, szerző: „Érzelmileg feltöltődtem, jegyzeteket is készítettem, és amikor ez mind egy rakáson volt, és átszűrve önmagamon kezdett folyni a történet, kezdett megszületni ez.”

Az előadás életrajz jellegű, a nyolcvan évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatok ma húsba vágóan aktuálisak. Az előadást Mezei Zoltán rendezte.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Karády Katalin
Szab-way Színházi Szervezet

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.