Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Emlékezés Karády Katalinra a Népkörben

2018-10-03
07:32
2018-10-03
18:01
Forrás
Pannon RTV
Nyilvános főpróbával és egy Karády-történettel indított a Szab-way színházi szervezet az idei évadban.

A negyvenes évek ikonjának sorstörténetét holnap mutatják be a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban.

Karády Katalin a negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője volt, magánéletét számos legenda övezte. A Ki tudja látsz-e még című kétszemélyes előadás Kalmár Zsuzsa és a zongorista, ifj. Kucsera Géza interpretálásában, az ismert énekes-színész hullámvasút-életét meséli el.

Kalmár Zsuzsa, színész: „Azt a tíz évet, ameddig ő repült, azt százszorosan megfizette. Az, hogy ő végérvényesen hátat fordított a hazájának, amit szeretett. Rozival olvastuk, hogy még a vonaton is zokogott, és mégsem fordult meg a fejében, hogy ő visszatérjen ide. Az milyen keserűség lehet egy ember életében?”

A Hamvadó cigarettavég, a Mindig az a perc és számos más sláger a Karády-kultusz részei.

Ifj. Kucsera Géza, zenész: „A dalok sem úgy dalok, hogy koncertszerűek, hanem a dalszövegek szorosan összefüggnek, vagy esetleg storyt mesélnek el, vagy alátámasztanak, és így szervesen beleépült a zene is.”

A nagyon személyes emlékezést Karády Katalinra Brestyánszki Boros Rozi írta, akinek ez az első monodrámája.

Brestyánszki Boros Rozi, szerző: „Érzelmileg feltöltődtem, jegyzeteket is készítettem, és amikor ez mind egy rakáson volt, és átszűrve önmagamon kezdett folyni a történet, kezdett megszületni ez.”

Az előadás életrajz jellegű, a nyolcvan évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatok ma húsba vágóan aktuálisak. Az előadást Mezei Zoltán rendezte.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Karády Katalin
Szab-way Színházi Szervezet

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:27, Frissítve: 18:01

Átadták az Andex Kft. üzemét Palicson

A zöldség és gyümölcsfeldolgozással foglalkozó, valamint hűtőházzal és szeszfőzdével is felszerelt gyár megvalósulását a Magyar Kormány és a Prosperitati Alapítvány támogatta.
13:46, Frissítve: 17:51

Gyermekkortól óvjuk szemünk világát!

Ingyenes szemészeti ellenőrzést tartottak a gyermekek világnapja alkalmából a szabadkai Kuća zdravlja szemészeti központban. A vizsgálatra 4 és 12 év közötti gyerekeket és szüleiket várták.

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.