Ugrás a tartalomra

Emléktáblát kapott a növényi kórélettan neves kutatója

2021.06.06
07:43
2021.06.06
17:17
Forrás
Pannon RTV
Szombaton délután emléktáblát avattak az Óbecse községhez tartozó Pecesoron, így állítottak emléket a falu neves szülöttének, dr. Király Zoltán professzornak.

A májusban 96 éves korában elhunyt tudós akadémikus a növényi kórélettan tudományágának megalkotásával írta be nevét a tudománytörténetbe.

1925-ben a pecesori tanyavilágban látta meg a napvilágot Király Zoltán, a növénykórtani kutatások nemzetközileg elismert szakembere, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A május 19-én elhunyt kutató egész életében hű maradt szülőföldjéhez.

Kiss Igor, elnök, kkt, Óbecse: „Mindig is hangoztatta, hogy ő innen indult, és meggyőződésem, hogy mivel növénytannal foglalkozott, ezeket a nagy sikereket nem is érte volna el, ha nem erről az értékes földről származik, és gyerekként nem tapasztalja meg ezt a gyönyörű miliőt, ami a pecesoriakat körbeveszi.”

Dr. Király Zoltán agrármérnök egész életét a tudománynak szentelte, és megalkotta a növényi kórélettan tudományágát.

Ifj. Lengyel László, ügyvezető, Pro Scientia Naturae Alapítvány: „Azt találta föl a munkatársaival együtt, hogy milyen folyamatok zajlanak a növényben akkor, amikor a növény védekezik egy betegséggel szemben, és mit lehet a növénnyel tenni annak érdekében, hogy az erősebb legyen, hogy le tudja küzdeni a betegségeket.”

Emléktáblát avattak az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola dreai kihelyezett tagozatának épületén, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A pecesoriaknak most olyan üzenetet fogalmaz meg, amely talán még inkább ide köti őket, a gyermekeiket, és a reményt, hogy ha az ember itt nő föl, majd innen elkerül, olyan földből táplálkozik, amely mindig visszahúzza. Nekünk pedig nagyon fontos, hogy nagyon sok ilyen akadémikusunk, professzorunk legyen, akik nem feledkeznek meg rólunk, fiataljainkról, törődnek velünk, odafigyelnek ránk.”

Az eseményt az óbecsei Than Emlékház szervezte.

Kiss Igor
Hajnal Jenő
Pecesor
emléktáblavatás
emléktábla
Than Emlékház
Lengyel László

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.
14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.