Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Emléktáblát kapott a növényi kórélettan neves kutatója

2021.06.06
07:43
2021.06.06
17:17
Forrás
Pannon RTV
Szombaton délután emléktáblát avattak az Óbecse községhez tartozó Pecesoron, így állítottak emléket a falu neves szülöttének, dr. Király Zoltán professzornak.
Pannon RTV/Rácz László

A májusban 96 éves korában elhunyt tudós akadémikus a növényi kórélettan tudományágának megalkotásával írta be nevét a tudománytörténetbe.

Pannon RTV/Rácz László

1925-ben a pecesori tanyavilágban látta meg a napvilágot Király Zoltán, a növénykórtani kutatások nemzetközileg elismert szakembere, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A május 19-én elhunyt kutató egész életében hű maradt szülőföldjéhez.

Kiss Igor, elnök, kkt, Óbecse: „Mindig is hangoztatta, hogy ő innen indult, és meggyőződésem, hogy mivel növénytannal foglalkozott, ezeket a nagy sikereket nem is érte volna el, ha nem erről az értékes földről származik, és gyerekként nem tapasztalja meg ezt a gyönyörű miliőt, ami a pecesoriakat körbeveszi.”

Pannon RTV/Rácz László

Dr. Király Zoltán agrármérnök egész életét a tudománynak szentelte, és megalkotta a növényi kórélettan tudományágát.

Ifj. Lengyel László, ügyvezető, Pro Scientia Naturae Alapítvány: „Azt találta föl a munkatársaival együtt, hogy milyen folyamatok zajlanak a növényben akkor, amikor a növény védekezik egy betegséggel szemben, és mit lehet a növénnyel tenni annak érdekében, hogy az erősebb legyen, hogy le tudja küzdeni a betegségeket.”

Pannon RTV/Rácz László

Emléktáblát avattak az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola dreai kihelyezett tagozatának épületén, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A pecesoriaknak most olyan üzenetet fogalmaz meg, amely talán még inkább ide köti őket, a gyermekeiket, és a reményt, hogy ha az ember itt nő föl, majd innen elkerül, olyan földből táplálkozik, amely mindig visszahúzza. Nekünk pedig nagyon fontos, hogy nagyon sok ilyen akadémikusunk, professzorunk legyen, akik nem feledkeznek meg rólunk, fiataljainkról, törődnek velünk, odafigyelnek ránk.”

Pannon RTV/Rácz László

Az eseményt az óbecsei Than Emlékház szervezte.

Kiss Igor
Hajnal Jenő
Pecesor
emléktáblavatás
emléktábla
Than Emlékház
Lengyel László

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.