Ugrás a tartalomra

Énekelt Versek XXII. Zentai Fesztiválja - Sepsiszentgyörgyre került az első díj (videó)

2017.05.13
14:58
2019.11.27
12:49
Péntek este tartották meg az Énekelt Versek XXII. Zentai Fesztiválját.
Péntek este tartották meg az Énekelt Versek XXII. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Domonkos István volt. Idén 11 együttes, illetve egyéni fellépő jelentkezett a Kárpát-medence különböző területeiről. Kötelező feladatként Domonkos István: 2. újvidéki elégia című költeményét kellett megzenésíteni, emellett egy szabadon választható Arany János és egy tetszőleges vers feldolgozása volt a feladat. A szabadkai Desiré együttes egy József Attila verssel készült a fesztiválra. enekelt versek1 Ábrahám Máté, csellista, Desiré Együttes, Szabadka: „Igyekeztünk a verseket dallamosságuk alapján kiválasztani. Tehát a szövegek tördelésre kerülésük során ne okozzon különösebb gondot.” A fesztivál díszvendége Domonkos István, Híd- és József Attila-díjas költő, író volt, azonban egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Őt Mezei Szilárd képviselte, aki a kötelező Domonkos verset is választotta. Mezei Szilárd, zenész, zeneszerző, a zsűri tagja: „Ez az egyik legnehezebben megzenésíthető verse, mert nem rímel, és nincs egy olyan ritmusa, hanem teljesen szabad vers, és ez egy nehéz feladat. Komoly zeneszerzőknek is nehéz feladat. Én többször megpróbáltam, és nem jutottam vele dűlőre.” enekelt versek3 Az Énekelt Versek Fesztiváljának komoly hagyománya van. Még az 1990-es évek közepén alapította Hajnal Jenő, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ akkori igazgatója, valamint Verebes Ernő, dramaturg és a zentai Zintharé együttes. Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ, Zenta: „Nagyon jelentős fesztiválról beszélhetünk, ha szabad így fogalmaznom, mert a Kárpát-medence különböző területeiről érkeznek fellépők. Idén Magyarországról, Erdélyből és Vajdaságból érkeztek, de az elmúlt 22 évben a Kárpátaljáról is, a Felvidékről is érkeztek, sőt Horvátországból is érkeztek már fellépők hozzánk.” enekelt versek4 A zsűri döntése alapján az első helyet a sepsiszentgyörgyi Szücs Ruben-Zoltán, a másodikat a kecskeméti Resti Kornél Együttes, míg a harmadikat a kolozsvári Én duó érdemelte ki. A legjobban megzenésített kötelező versért járó díjat a budapesti Vendéghang vihette haza.Zenta
Énekelt Versek Fesztiválja

Most

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.