Ugrás a tartalomra

Építészeti remekek Szabadkán és Palicson

2019.09.19
17:07
2019.09.19
17:38
Forrás
Pannon RTV
A Leovics-palota, a Városi Bérpalota és még 18 szabadkai és palicsi épület történetét kutatták fel egy Interreg-IPA projekt keretében. Történetükről kiadvány is készült.

Ez a Leovics-palota. A szabadkai Raichle Ferenc park 11-es szám alatt található. A épületet a tehetős királyi közjegyző számára Lechner Ödön tervezte.

Ez pedig a három utcára néző Városi Bérpalota. A helyiek a ma már nem működő Ravel cukrászdáról ismerik.

Erről a két épületről is olvashatunk a most megjelent kiadványban. Összesen húsz szabadkai és palicsi építészeti remek történetét foglalták össze a több hónapig tartó munka során.

A projekt zárása volt a most megtartott konferencia.

N. Kovács Zita, igazgató, Türr István Múzeum, Baja, Magyarország: „Olyan projekteket indítottunk, amelyek Szabadkán működnek, amelyek Szabadka város műemlékvédelmi épületeit hozzák rendbe, publikálják, kiadványok formájában, konferencia formájában lehetősége van a szakembereknek és az érdeklődőknek a tájékozódásra. Baján, a határ másik oldalán, olyan barokk festményeket restaurált a szabadkai múzeum restaurátora, Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna, amelyek nagyon fontosak számunkra.”

A konferencián régi térképekről, freskókról mint forrásértékekről, valamint negatívokról is szó esett.

Silling Léda, igazgató, szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet: „Nagyon nagy szerencse folytán bukkantam erre a gyűjteményre, ami egy körülbelül 700 darabból álló negatív gyűjtemény. Van benne sokféle téma. 1935-től 1942-ig készültek ezek a negatívok, ez egy családnak a negatív gyűjteménye, amit egy képkereskedőtől vásároltunk meg Zomborban.”

A Szabadka Városi Múzeum, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a bajai Türr István Múzeum projektjének összértéke 200 ezer euró.

Szabadka
IPA projekt
Silling Léda

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.