Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

… és megszólaltak a szülőföld néma sebei

2022.07.24
19:55
Forrás
Pannon RTV
… és megszólaltak a szülőföld néma sebei címmel mutatták be szombaton a péterrévei könyvtárban Pintér József legújabb kötetét, amelyben az 1944/45-ös péterrévei eseményeket tárja fel a szerző.
Pannon RTV/Rácz László

A kutató több mint 10 évig gyűjtötte az adatokat és a visszaemlékezéseket, könyvében 35 péterrévei lakos szólal meg, és 326 magyar áldozat nevét ismerhetjük meg benne. A szerzővel Szabó Attila, a Falunkért ifjúsági csoport vezetője beszélgetett, amelynek aktivistái is részt vettek az adatgyűjtésben. A kötet a budapesti Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány támogatásával jelent meg.

Pintér József, szerző, Péterréve: „Nem akartam haszontalan nyugdíjasként tengetni hátralévő éveimet, s több éven át járogattam vissza szülőfalumba, alkalmanként közel 100 km-t autózgatva, nem kis fáradtsággal és költséget vállalva jegyezgettem a némasági fogadalmukat feladó és beszélni bátor kortársak nyilatkozatait. Kezdetben csupán a saját múltismeretem bővítésére szántam az adatgyűjtést, hiteles egyházi és levéltári dokumentumok tartalmának és a magyar végzetre emlékezni bátor kortársak nyilatkozatának összevetésével.”

… és megszólaltak a szülőföld néma sebei
Péterréve
Pintér József
Szabó Attila
Falunkért ifjúsági csoport
Falunkért
Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944/45 Alapítvány

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű