Ugrás a tartalomra

Észak-Bánát gyöngyszemei

2022.06.29
10:57
2022.06.29
17:08
Forrás
Pannon RTV
Jenován Flórián Észak-Bánát gyöngyszemei című könyvét mutatták be az Európa Kollégiumban. A kötet római katolikus népénekeket tartalmaz, amelyeket a fiatal kollégista gyűjtött össze, szerkesztett, valamint irt melléjük orgonakíséretet.

A kötet 107 alkalmi és miseéneket, Mária-énekeket és szentekről szóló énekeket tartalmaz. A fiatal szerző, aki az újvidéki Művészeti Akadémia zongoraszakos hallgatója Szajánon, Padén, Tiszaszentmiklóson és Hódegyházán végezte a gyűjtést. Mint elmondta, ezek a magyarlakta területeken bárhol a Kárpát-medencében hallható énekek.

Jenován Flórián: „Innen jött az ötlet, hogy legyen egy olyan énekeskönyvünk, amiben ezek az énekek úgy vannak lejegyezve, ahogy itt, a mi vidékünkön éneklik őket. Ezek az énekek úgy terjedtek el, mint a variálódó népdalok, tehát minden területi egység a sajátos népi kultúráját hozzáadta, tehát ahhoz simul igazából, és akkor így jött az ötlet, hogy legyen nekünk egy saját népénektárunk.”

A könyv az Európa Kollégium gondozásában jelent meg, ez az intézmény első kiadványa.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója: „A kollégiumnak a küldetése, hogy segítsük a kollégisták szakmai előremenetelét, ugyanakkor, hogy felfedezzük azokat a kollégistákat, akikben van valamilyen plusz tevékenységi potenciál, akár hogy a közösségünk asztalára valami többet letegyenek, azon felül, hogy az egyetemi tanulmányaikat végzik. Jenován Flórián pontosan egy ilyen kollégista, akiben a megkérdőjelezhetetlen tehetsége mellett ott van a szorgalom és a tenni akarás is.”

Az énekgyűjteményéhez a könyvbemutatók alkalmával, valamint az újvidéki Európa Kollégiumban tudnak majd hozzájutni az érdeklődők. A könyv megjelenését Magyarország nemzetpolitikai titkársága támogatta.

Észak-Bánát gyöngyszemei
Jenován Flórián
Snejder-Sára Ildikó

Most

12:09

Tréfás tanári hangverseny Magyarkanizsán

A könnyedebb hangvételű előadás a magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola és az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola tanárainak és diákjainak közreműködésével jött létre a magyarkanizsai Művészetek Háza színpadán.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.