Ugrás a tartalomra

Észak–Dél Etnotalálkozó Moholon

2017.09.23
20:11
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A kultúrák találkozása jegyében nyílt meg péntek este a moholi kultúrotthonban a negyedik Észak–Dél Etnotalálkozó.

A találkozót helyi Aranykezek Kézimunka Egyesület és az užicei Klub Tri Zlatne Ruke kézimunka-szekciója közösen hívta életre.

Látványos produkciókkal tették ünnepélyesebbé a negyedik Észak–Dél Etnotalálkozó megnyitóját az Ada községbeli magyar és szerb művelődési egyesületek tagjai. A kiállításon 13 moholi és 21 užicei kézimunkázó tárta a közönség elé alkotásait. Ferenc Klára, tag, Aranykezek Kézimunka Egyesület, Mohol: „Találkozunk, látjuk az ő munkáikat, összehasonlítjuk a mieinkkel, újdonságokat látunk, gyönyörködünk mások munkájában is.”

Az užicei vendégek ezúttal is igen sokszínű anyaggal érkeztek a kiállításra. Olga Galjak, elnök, Zlatne Ruke kézimunka-szekció, Klub Tri, Užice: „Hoztunk hímzést, fonást, horgolást, kötést, ez a mi hagyományunk, arra törekszünk, hogy a hagyományunkat megtartsuk és megőrizzük, hogy ne merüljön feledésbe, ugyanúgy, ahogyan mindenki erre törekszik.”

A hagyományok továbbéltetése a házigazda egyesület tagjainak is fontos célkitűzése. Torjai Zita Katalin, tag, Aranykezek Kézimunka Egyesület, Mohol: „Fiatalok is részt vesznek ezen a rendezvényen, táncos gyerekek is vannak itt, meg érdeklődők is, és igazából így tudjuk közelebb vinni a látogatókhoz ezt az egészet, különben nem találkoznának vele, tehát az, ha én otthon dolgozom, az nem igazán jut el másokhoz, csak akkor, ha megmutatjuk.”

Az Észak–Dél Etnotalálkozó ötlete 2013-ban született meg. Az első találkozót egy évvel később, 2014-ben tartották meg, azóta folyamatosan fejlődik a két egyesület közötti együttműködés. Telecski Elvira, elnök, Aranykezek Kézimunka Egyesület, Mohol: „Fejlődik abból a szempontból, hogy sokat tanulunk egymástól, mivel a két tájegységnek különböző a hímzéstechnikája, és egymást tanítjuk, mindig tanulunk valami újat, ők is tőlünk, mi is tőlük.”

A rendezvény létrejöttét a Tartományi Oktatási, Közigazgatási, Jogalkotási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Tartományi Művelődési, Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság támogatta. A tervek szerint október végén az užicei közönség is megtekintheti a két egyesület tagjainak legszebb kézimunkáit.

Mohol
etnotalálkozó
Telecski Elvira
Aranykezek Kézimunka Egyesület

Most

14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.