Ugrás a tartalomra

Eszter könyve

2023.02.24
17:31
2023.02.24
18:49
Forrás
Vajdasági RTV
Zomborban bemutatták Vasagyi Mária legújabb, Eszter könyve c. regényét. A mű a zEtna Kiadó gondozásában jelent meg.

Vasagyi Mária írónő nevéről először 2002-ben, Silentium album című kötetének megjelenésekor hallott a szélesebb közönség. Legújabb, Eszter könyve c. regényében egy család történetét mutatja be több nemzedéken keresztül: „Nagyon sok szereplője van, az a 450 év a mai naptól kezdve mondjuk, ott csak egy őst említek, és aztán annak a melléfogásait és a szerencsétlenségeit, de nem az a fontos, hanem az a család, aki itt ragadt Bácskában, annak a családnak a fölemelkedése és a tönkremenése. Erről szól az első része a könyvnek. A második része az pedig egy családtagnak, ennek a családnak egyik tagja, aki tengerész, és annak a tengeri útjáról szól, és a lányának a leveleit is persze ott olvashatjuk, Eszternek a leveleit. Eszter félzsidó, anyai ágról félzsidó, és az egész családból ő marad fenn. Nem a zsidó családból, a magyar családból.”

A zenében és képzőművészetben is otthonos Vasagyi Mária írói munkásságáért megkapta már a Szirmai- és Sinkó Ervin Díjat, a Híd-Díjat valamint a Herceg János Irodalmi Díjat.

Beszédes István, a zEtna Kiadó vezetője: „Mária kialakított egy nyelvet, tehát egy saját írói nyelvet alakított ki, amiben a néprajzkutató, a muzsikus, a képzőművészet ismerője, mindenki jelen van, és persze filozófiatörténeti tények egész tárháza, és különböző nyelvi rétegeken keresztül. Ez egy különleges nyelv, amikor az olvasó egy ilyen szöveget elolvas, akkor nagyon sokat tanulhat is belőle, de ez az igényesség pedig teljesen kiveszőben van a kortárs magyar irodalomban.”

Vasagyi Mária Eszter könyve című regényét május 18-án Budapesten is be fogják mutatni.

Eszter könyve
Vasagyi Mária
Zetna
Beszédes István
zEtna Kiadó

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 15:23

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.
13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű