Ugrás a tartalomra

Évadnyitót tart az Újvidéki Színház

2020.09.21
12:50
2020.09.21
16:35
Forrás
Pannon RTV
Ma 19 órakor mutatja be legújabb, Parasztopera című előadását az Újvidéki Színház. A darab a színház 47. évadát nyitja meg. Az előadást Keresztes Attila erdélyi magyar rendező állította színpadra.

A Parasztopera még márciusban elkészült, a járványügyi helyzet miatt azonban a közönség csak most tekintheti meg az előadást.

Keresztes Attila rendező: „Bizonyos szempontból van két előadás, aminek a formája ugyanaz, de az emberi tartalma természetesen különböző. A fél szereposztás a bemutatón a Szegedi Nemzeti Színház színészeiből állt volna és most a járványhelyzet miatt bemutatjuk itt úgy, hogy újvidéki színészek beugrottak ebbe az előadásba.”

A darab egy archaikus történeten alapul, melyben a gyilkosság és az eltitkolt utódlással kapcsolatos klasszikus elemek feszülnek neki a magyar népballadák sajátos motívumainak. A történet helyszíne egy esküvő, ahol váratlan dolgok derülnek ki a menyasszonyról, az anyósról, az apósról, illetve mindenkiről.

László Judit színész: „Mindenféleképp tragédiának könyvelem el most már így sokadszorra is játszva. De szerencsére egy csomó humoros rész van benne, ami oldja ezt az állandó feszültséget. A végén elkerülhetetlen a borzalom.”

Az operaként és annak stílusparódiájaként is működő előadás alapját zeneileg az erdélyi magyar népdalok képezik, de mégis a barokk muzsika és a rock homogén elegye.

Szalai Bence színész: „Ami nekem nehéz, az inkább ez a fajta színpadi jelenlét, amit ez a forma megkövetel, hogy egyszerűen nincs „színjátszás”, vagy glumatázás, ez a szép magyar kifejezés, ahogy az akadémián mondtuk, hanem egyszerűen csak fókuszálni kell egy pontban a másik emberre. De leginkább önmagunkban megépíteni a teljes előadást és minden karakternek a sorsában tulajdonképpen az egész előadásnak benne kell, hogy legyen.”

A közönség hosszú hónapok után a járványügyi előírások betartásával térhet vissza az Újvidéki Színház épületébe. A nézőknek kötelező a védőmaszk viselése, valamint a testhőmérsékletüket is megmérik a bejáratnál.

Újvidéki Színház
Parasztopera
Keresztes Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.