Ugrás a tartalomra

Évről-évre nagy az érdeklődés a Ricsaj iránt

2018.11.24
13:38
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A tizenötödik Ricsaj Népművészeti Találkozón Óbecsén a zenekari nagykoncert, a gyermektánccsoportok bemutatkozása és a népművészeti foglalkozások mellett néprajzi kiállítás is nyílt.

Bodor Anikó és Dr. Kiss Lajos munkássága látható a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör előcsarnokának falán – a délvidéki népzenekutatás e két úttörőjének állít emléket a kiállítás Óbecsén. Juhász Gyula, népzenei munkatárs, VMMI: „Életrajzi adatok, életképek, szakmai képek, illetve egy átfogó bemutató is van a kiállításon a délvidéki népzenekutatásról, az 1906-os Bartók-gyűjtéstől kezdve napjaink gyűjtéséig.”

A kiállításra a 15. alkalommal megszervezett Ricsaj Népművészeti Találkozó keretében került sor, amelyen pénteken este vajdasági népi zenekarok adtak koncertet Örökségünk címmel. Szerda Balázs, tag, Fokos zenekar: „Külön-külön zenekarokként is megszólalunk, néha alkalmi formációkban, viszont amitől tényleg egyedi az az, hogy összeállva, megalkotva az ún. Vajdasági Nagyzenekart közösen is megszólalunk, ilyenkor az az energia nyilvánvalóan megsokszorozódik, amit egyébként is a népzene hordoz és képvisel.”

Többféle foglalkozás és kirakodóvásár is várta a látogatókat, és a gyermekcsoportok is színpadra álltak. Cseszák Balázs, szervező, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör, Óbecse: „Az elsődleges célja ennek a rendezvénynek az, hogy a gyerekekről szóljon, hogy megismertesse őket a néphagyományokkal, népművészettel, néptánccal, népzenével, és kedvet adjon hozzá, hogy többen is foglalkozzanak ezzel. Ez egy ilyen toborzó jellegű rendezvény is.”

A szervező hozzátette, fontos az, hogy évről-évre nagy az érdeklődés a rendezvény iránt.

Óbecse
Ricsaj Népművészeti Találkozó

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.