Ugrás a tartalomra

Évzáró találkozót tartott tegnap este Újvidéken a Híd folyóirat

2017.12.19
11:52
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A találkozón az elmúlt év tevékenységeit mutatták be, továbbá bemutatták a folyóirat két, fiatal alkotók szövegeiből összeállított számát is.

Az évzáró találkozón kiemelten foglalkoztak a fiatal alkotók írásait megjelentető számokkal. Benedek Miklós, szerkesztő, Híd folyóirat: „A júliusi és augusztusi számot alkotják a fiatal alkotók művei. Az idén 38 szerző alkotásait közli ez a két szám, köztük két képzőművészét. Az egyikük Lábadi Lénárd, a másik pedig Vass Szabolcs.

Nemrégiben új szerkesztőség vette át a munkát a folyóiratnál. Patócs László főszerkesztő szerint törekednek a folytonosságra és arra, hogy minél jobb színvonalat képviseljenek azok a szövegek, amelyeket megjelentetnek. Patócs László, főszerkesztő, Híd folyóirat: „Az én álláspontom szerint nem mutatható ki radikális váltás az előző szerkesztői koncepciótól. Nagyon jó irányt vettünk át és arra próbáltunk törekedni, hogy ez az irány erősödjön, lehetőleg még gazdagabb legyen és még jobb szövegek jelenjenek meg a Híd hasábjain.”

Az eseményen Böndör Pál tiszteletére is tartottak előadást. Az idén 70. életévét betöltő vajdasági költő többek között Maurits Ferenccel és Jung Károllyal egy időben alkotott. Harkai Vass Éva, egyetemi tanár: „Egy időben indultak és jelentették meg a könyveiket. Úgy hiszem, hogy egy nagyon fontos korosztálybeli rétegét képezik a vajdasági magyar irodalomnak. Nekem legalábbis fontos mestereim voltak és fontos olvasmányaim ma is.”

A találkozó díszvendége Kántor Péter volt. A József Attila-díjas magyarországi költő pályafutásának kezdeteiről és napjaink irodalmi helyzetéről is beszélt. Kántor Péter, költő, Magyarország: „Nagyon sok várakozás volt bennünk. Volt egy csomó illúzió is. Most pedig azért kell küzdeni, hogy ne hajtsuk fel nagyon a fejünket, hanem tartsuk meg a nyakunkon és próbáljunk meg előre nézni.”

A Híd szerkesztői a jövőben igyekeznek tovább fejleszteni a már meglévő irányokat, valamint a fordítók jelenlétét is szeretnék erősíteni a folyóirat munkájában – hangzott el az eseményen.

Híd folyóirat
évzáró
Újvidék

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.