Ugrás a tartalomra

A fába faragott parasztvilág

2019.09.13
23:19
2024.03.19
08:48
Dvorácskó László fából faragott szobrai és domborművei elevenítik meg a paraszti élet mindennapjait, örömét, bánatát és munkáját egy hónapon keresztül a kispiaci Nagy László galériában.

Dvorácskó László A fába faragott parasztvilág című kiállításának megnyitójára pénteken este került sor az Ars Naturae civil szervezet szervezésében, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

A kiállításon Dvorácskó László olyan művei láthatók, amelyekben a parasztvilágot faragta meg, az idős emberek életvitelét, életstílusát, és főleg az érzelmeit próbálta meg rajtuk keresztül tükrözni - hangzott el a tárlat megnyitóján.
 

Az ismert szabadkai fafaragó Csantavéren született, és élete első tíz évét ott élte meg: „Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam, és tudásra tettem szert. Ezek az emberek által vagyis ezektől az emberektől tanultam meg, hogy mi az őszinteség, mi a becsület, és mi az a kemény munka, amely a végén meg kell, hogy hozza a gyümölcsét.”

A művekben főleg embereket ábrázolt, különböző élethelyzetekben. Akár egy halász- vagy éppen egy szüreti jelenetet, esetleg két idős ember ölelését. Az érzéseket próbálta meg Dvorácskó László ezekben a művekben visszaadni.

A kiállítás pénteken este nyílt meg a kispiaci Nagy László galériában. Pajor Margit, a kispiaci Ars Naturae civil szervezet elnöke kiemelte: Dvorácskó Lászlóhoz körülbelül húszéves barátság köti: „Nagyon sok művét, munkáját láttam kialakulófélben ez a húsz év alatt, és kialakultan is. Nagyon nagy tisztelettel vagyok munkássága és művészete felé. Mivel a civil szervezetünk, az Ars Naturae ebben a saját tulajdonomban levő kis galériában már nagyon sok kiállítást, előadást, könyvbemutatót szervezett, most nagyon nagy örömömre szolgál, hogy Dvorácskó László műveinek is otthont adhattam.”

Dvorácskó László A fába faragott parasztvilág című tárlatát az elkövetkező egy hónapban tekinthetik meg az érdeklődők. Mintegy 25 fából készült domborművet és szobrot állítottak ki.

fába
faragott
parasztvilág
fába faragott parasztvilág
kiállítás
Dvorácskó László
Kispiac
Pajor Margit
Ars Naturae

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.