Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Fábián Éva mesemondó és népdalénekes al-dunai látogatása

2019-11-13
10:11
2019-11-13
16:02
Forrás
Pannon RTV
A bukovinai székely mesemondó már most a szeretet ünnepére hangolódva mesélt a karácsonyi csodáról, Jézus születéséről a gyerekeknek.

Fábián Éva bukovinai székely mesemondó és népdalénekes mondott meséket tegnap a székelykevei és hertelendyfalvai gyerekeknek. Az eseményt a külhoni magyar gyermekek éve és Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából szervezték.

Fábián Éva mesemondó és népdalénekes már több alkalommal volt vendég az al-dunai bukovinai székely közösségnél. Az elődöktől és neves székely meseírók gyűjteményéből tanult népmeséket Székelykevén, majd Hertelendyfalván mondta el a közönségnek. A közeledő szeretet ünnepére hangolódva, a karácsonyi csodáról, Jézus születéséről mesélt a gyermekeknek és az őket kísérő felnőtteknek.

Fábián Éva, mesemondó, népdalénekes: „Gyerekeknek szeretek leginkább mesét mondani. Igaz, hogy a mese régen felnőtt műfaj volt, a gyerekek esetleg ott ülhettek, hallgathatták, ha olyan volt a mese, de én a tanításban, a pedagógiai munkámban használom a mesét. Pontosan azért, mert mivel ilyen varázslatos hangulatot, légkört teremt, alkalmas, például, népdalok gyakorlására is.”

A mesemondó Szabó Zoltán kíséretében érkezett a szórványközösségbe, aki dudán és furulyán muzsikálva kísérte az elhangzó meséket: „Kicsit kiszínesítjük a dalokat. Hangszeres kísérettel a dal teljesen más. Ha speciális hangszereket szólaltatunk meg, akkor azt is megismerik a gyerekek. Meglátják, hogy mire lehetnek büszkék, mivel már a Kárpát-medencei dudahagyomány is az UNESCO-örökség része, kulturális örökség része – ezt pont a zeneiskolánk terjesztette föl, jómagam is közreműködtem benne .”

A mesemondók vajdasági körútja Nagybecskereken és Szentmihályon folytatódott. A sorozatot a Magyarság Háza szervezte.

Fábián Éva
magyarság háza

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.