Ugrás a tartalomra

A Fabula Rasa Színjátszó Grund vasárnap tartotta idei második bemutatóját

2018.06.04
07:35
2018.06.04
16:44
Forrás
Pannon RTV
Vörösmarty drámai költeményét, a Csongor és Tündét vitték színre a Népkör Magyar Művelődési Központban.

Csongor és Tünde mitologikus történetét Vörösmarty Mihály a drámai költemény verses műfajában írta. Greguss Zalán grundvezető azért választotta ezt a szöveget, hogy a gyerekek megismerjék az úgynevezett archaikus magyar nyelvet.

Greguss Zalán, tanodavezető, Fabula Rasa Színjátszó Grund: „Meg is szenvedtünk vele, mert először elkezdtük az eredeti Vörösmarty szöveget, viszont van egy újabb átdolgozás, ami már a mai nyelvezetre van írva, könnyített szöveg és ezzel már egy kicsit előrébb jutottunk. De ez is kacifántos volt, mert versben van írva, de nem verset kell mondani, hanem szöveget.”

Vörösmarty Mihály legzeneibb hangzású magyar színjátékának egyik címszereplője Dékány Máté is a szövegmondással szenvedett leginkább.

Dékány Máté, tanodás: „Vörösmarty sem egy olyan ember szájára tervezte a szöveget, amit ma könnyen lehetne mondani, hiszen nehéz elmondani a szavakat, ilyeneket ma már nem használunk.”

Dedovity Tomity Leának már régóta nagy kedvence ez a mű.

Dedovity Tomity Lea, tanodás: „Az tetszik benne a leginkább, hogy Csongor folyamatosan küzd egy lányért, ami manapság már nem így van, meg hogy mindenféle akadályt átvészel, és a végén boldogság van.”

A Fabulások novemberben ünneplik fennállásuk tizedik évfordulóját, amire többnapos gazdag programmal készülnek.

Fabula Rasa Színjátszó Grund
Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:59, Frissítve: 14:26

Az amerikai nagykövettel tárgyalt dr. Pásztor Bálint

A vajdasági magyarság helyzetéről és lehetőségeiről is szó esett Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Christopher Hill, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete közös megbeszélésén, Szabadkán.

Népszerű