Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Farsangi Népzenei Találkozó Topolyán

2020-02-17
10:31
2020-02-17
16:19
Forrás
Pannon RTV
A jellegzetes tájnyelvi, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a II. Farsangi Népzenei Találkozón, amit vasárnap este a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartottak.

Vajdaság legjelentősebb népművészeti alkotói, táncegyüttesei, népzenészei, illetve népdalkörei léptek színpadra, kiegészülve a Magyarországról érkezett népművészekkel. A szervezők a találkozóval emléket állítottak Bodor Anikó népzenekutatónak is, aki pályája során összegyűjtötte Bácska, Bánát, Szerémség és Szlavónia magyar népdalait és népzenéjét.

Jellegzetes viseletükkel és tájnyelvükkel a Bácskából 1945-ben kitelepített bukovonai székelyeket képviselte a Magyarországról érkező Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

Juhász Gáborné az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör vezetője elmondta: „Bujdosó csokrot hoztunk, amivel elmeséljük az élettörténetünket. Aztán pedig a Bukovinában élő életformáról éneklünk, hogy hogyan éltek valamikor a bukovinai székelyek, ez egy summás csokor.”

Ropogós talpalávalót varázsolt a közönség elé a Csalóka zenekar. Ugyanakkor hangzatos népdalkincsekkel készültek a délvidékre jellemző asztali citera és tamburazenekarok is. A népzenei találkozót második alkalommal szervezte meg a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ. Kisimre Szerda Anna a művelődési központ elnöke kiemelte: „Pozitív visszajelzés érkezett, ugyanis szeretnek az együttestagok ilyen találkozókra járni. A közönségnek pedig azért jó és újdonság ez a népzenei találkozó itt Topolyán, mert eddig ezt nem szerveztük meg. A mi szakosztályaink viszont nagyon sok ilyen jellegű rendezvényen vettek részt az évek során.”

A találkozó közösségépítő szerepét hangsúlyozta Sutus Áron. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke elmondta, a hagyományok, illetve az értékek megélése kiemelt jelentőséggel bír: „Most a trianoni száz éves évfordulókor ez még inkább kicsúcsosodik. Nemcsak ebben a száz éves évfordulóban, hanem azt gondolom, hogy a ma Európájában is egy nagyon fontos pillére a magyarság, annak a keresztény alapokon nyugvó kultúra és értékközpontúságnak, értékszeretetnek, értéktiszteletnek, amely megtartotta ezt a nemzetet.”

A művelődési központ szakosztályaiban folyamatosan zajlik a munka. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére egy egész estét betöltő műsorral készülnek.

népzene
Topolya
népdal

Most

Népszerű