Ugrás a tartalomra

Farsangi népzenei találkozó Topolyán

2022.02.27
11:26
2022.02.27
17:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar népzene és népdal szerelmeseinek kedveztek tegnap este Topolyán a Farsangi Népzenei Találkozón. Az est nyitórendezvényeként bemutatták A zentai kertek alatt... A Kárpát-medencei népzenekutatók II. vajdasági találkozójának konferenciakötetét.

A kötet Bodor Anikó és Kiss Lajos népzenekutatók tiszteletére készült. A könyvbemutató után vajdasági kórusok, énekesek, zenekarok és zenészek léptek fel a színházteremben.

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében mutatták be A zentai kertek alatt... A Kárpát-medencei népzenekutatók II. vajdasági találkozójának konferenciakötetét, mely Bodor Anikó és Kiss Lajos népzenekutatók tiszteletére készült. Életművük, személyük meghatározó a vajdasági magyar népzenei élet terén - hangsúlyozták a kötet szerkesztői.

Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa kiemelte: „Megjelent benne még két Bodor Anikó írás, ami máshol nem jelent meg, tehát ezt a 2015-ös konferenciát megelőzte egy, amit ő maga szervezett Zentán 2006-ban. Az ott előadott anyag, illetve a halála előtt pár hónappal készült szöveg is, amit már csak felolvastak Kiskunhalason, is belekerült. Továbbá egy olyan írás is, ami nagyon fontos, az ő köteteiket ismerteti, ezek Tari Lujza munkái.”

A Farsangi Népzenei Találkozó a topolyai színházteremben folytatódott. A Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány dalköre és citerazenekara Bajsáról érkezett.

Kókity Erika, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnöke: „Ez a farsangi hangulat annyira átütő és szeretjük, jól érezzük magunkat. Régóta nem találkoztak a csoportok egymással. A csoportvezetők egy kis szakmai beszélgetést foltathatnak, a tagság tudja beszélni ilyenkor a közös élményeket és örülünk, hogy így év elején is van valamilyen találkozó.”

A fiatal tehetségeknek is lehetőségük nyílt a bemutatkozásra. Tillinkó Luca horgosi népdalokat adott elő mentorával, a 2012-es Fölszállott a páva vetélkedő győztesével, Junior Príma díjas népdalénekessel, Csizmadia Annával.

Tillinkó Luca: „Léptem már fel korábban Annával, de ez az első ilyen komolyabb fellépésünk és nagyon örültem, hogy végre közösen énekelhetek a mentorommal.”

A Farsangi Népzenei Találkozót harmadik alkalommal szervezte meg a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke hangsúlyozta: „Egy nagy közösségi élmény ez, egymást meghallgatva, szép estéket töltöttünk el együtt és valójában ez a népdaléneklésnek és muzsikálásnak a valódi funkciója. Nálunk itt Topolyán nem volt ilyen rendezvény. Úgy időzítettük ezt a népzenei találkozót, hogy akkor legyen, amikor valóban helye van a mulatságoknak, a farsangi időszakban.”

A Farsangi Népzenei Találkozón tizenegy produkciót láthatott a közönség a vajdasági kórusok, énekesek, zenekarok és zenészek repertoárjából.

Juhász Gyula
Kisimre Szerda Anna
népzene
Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.