Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Farsangi népzenei találkozó Topolyán

2022.02.27
11:26
2022.02.27
17:50
Forrás
Pannon RTV
A magyar népzene és népdal szerelmeseinek kedveztek tegnap este Topolyán a Farsangi Népzenei Találkozón. Az est nyitórendezvényeként bemutatták A zentai kertek alatt... A Kárpát-medencei népzenekutatók II. vajdasági találkozójának konferenciakötetét.

A kötet Bodor Anikó és Kiss Lajos népzenekutatók tiszteletére készült. A könyvbemutató után vajdasági kórusok, énekesek, zenekarok és zenészek léptek fel a színházteremben.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A topolyai Művelődési Ház kiállítótermében mutatták be A zentai kertek alatt... A Kárpát-medencei népzenekutatók II. vajdasági találkozójának konferenciakötetét, mely Bodor Anikó és Kiss Lajos népzenekutatók tiszteletére készült. Életművük, személyük meghatározó a vajdasági magyar népzenei élet terén - hangsúlyozták a kötet szerkesztői.

Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa kiemelte: „Megjelent benne még két Bodor Anikó írás, ami máshol nem jelent meg, tehát ezt a 2015-ös konferenciát megelőzte egy, amit ő maga szervezett Zentán 2006-ban. Az ott előadott anyag, illetve a halála előtt pár hónappal készült szöveg is, amit már csak felolvastak Kiskunhalason, is belekerült. Továbbá egy olyan írás is, ami nagyon fontos, az ő köteteiket ismerteti, ezek Tari Lujza munkái.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A Farsangi Népzenei Találkozó a topolyai színházteremben folytatódott. A Testvériség Művelődési Egyesület Csalogány dalköre és citerazenekara Bajsáról érkezett.

Kókity Erika, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnöke: „Ez a farsangi hangulat annyira átütő és szeretjük, jól érezzük magunkat. Régóta nem találkoztak a csoportok egymással. A csoportvezetők egy kis szakmai beszélgetést foltathatnak, a tagság tudja beszélni ilyenkor a közös élményeket és örülünk, hogy így év elején is van valamilyen találkozó.”

A fiatal tehetségeknek is lehetőségük nyílt a bemutatkozásra. Tillinkó Luca horgosi népdalokat adott elő mentorával, a 2012-es Fölszállott a páva vetélkedő győztesével, Junior Príma díjas népdalénekessel, Csizmadia Annával.

Tillinkó Luca: „Léptem már fel korábban Annával, de ez az első ilyen komolyabb fellépésünk és nagyon örültem, hogy végre közösen énekelhetek a mentorommal.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A Farsangi Népzenei Találkozót harmadik alkalommal szervezte meg a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ.

Kisimre Szerda Anna, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ elnöke hangsúlyozta: „Egy nagy közösségi élmény ez, egymást meghallgatva, szép estéket töltöttünk el együtt és valójában ez a népdaléneklésnek és muzsikálásnak a valódi funkciója. Nálunk itt Topolyán nem volt ilyen rendezvény. Úgy időzítettük ezt a népzenei találkozót, hogy akkor legyen, amikor valóban helye van a mulatságoknak, a farsangi időszakban.”

A Farsangi Népzenei Találkozón tizenegy produkciót láthatott a közönség a vajdasági kórusok, énekesek, zenekarok és zenészek repertoárjából.

Juhász Gyula
Kisimre Szerda Anna
népzene
Topolya
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.