Ugrás a tartalomra

Fehér Kálmánra emlékeztek Csókán

2018.05.13
11:31
2018.05.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Emléktáblát avattak a szülőházán.

Csókán koszorúzással és emléktábla-avatóval emlékeztek tegnap a tavaly elhunyt Fehér Kálmánra, és bemutatták most megjelent, Csókai breviárium című verseskötetét is.

Az író, költő és műfordító egykori kollégái, írótársai, közéleti személyek, barátai, ismerősei, valamint a hozzátartozók elsőként a régi temetőben lévő családi sírhelynél tisztelegtek emléke előtt. Ezt követően emléktáblát avattak Fehér Kálmán szülőházán, ott, ahol a neves irodalmár nyugdíjas éveit töltötte. Ifj. Fehér Kálmán, az író és költő fia, Budapest, Magyarország: „Elsősorban nagyon nagy köszönet, ami átjár, büszkeség, hála. Meglepő is ez az őszinte tisztelet, megható, és hát leginkább büszkeséggel tölt el.”

Csóka ismert szülöttének életét és munkásságát Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta. „Hosszú időnek kellett elmúlnia ahhoz, hogy Fehér Kálmán költészetét, emberi magatartását és méltóságát arra a helyre tegye a délvidéki magyarság és az irodalomtörténet, amely őt régóta megillette. Az 1960-as években megjelent versei már erről a világról olyan értékeket, olyan reális képet, olyan költői képeket rajzoltak meg, amelyek szinte elképzelhetetlen, hogy megjelenhettek.”

A megemlékezés és az emléktábla ötlete Kormányos Lászlótól, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjétől ered, akit elsősorban Fehér Kálmánnak az emberekhez való baráti viszonyulása ragadott meg. „Közösen a Mórával, a Művelődési és Oktatási Központtal karöltve, a Magyar Nemzeti Tanács segítségével, a községgel és a jó szándékú emberekkel megálmodtuk ezt a napot, hogy a születésnapjára, két nappal a születésnapja előtt tisztelegjünk egy ilyen rangos rendezvénnyel, emléktábla avatásával.”

Az avató után a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában bemutatták az író Csókai breviárium című kötetét, amely a zEtna kiadó gondozásában jelent meg. A kötet egyik versét a költő saját lányának írta, aki meghatódva, könnyeit törölgetve hallgatta végig a költeményt.

Fehér Kálmán
megemlékezés
emléktábla
könyv

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.