Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fehér Kálmánra emlékeztek Csókán

2018.05.13
11:31
2018.05.13
16:48
Forrás
Pannon RTV
Emléktáblát avattak a szülőházán.

Csókán koszorúzással és emléktábla-avatóval emlékeztek tegnap a tavaly elhunyt Fehér Kálmánra, és bemutatták most megjelent, Csókai breviárium című verseskötetét is.

Az író, költő és műfordító egykori kollégái, írótársai, közéleti személyek, barátai, ismerősei, valamint a hozzátartozók elsőként a régi temetőben lévő családi sírhelynél tisztelegtek emléke előtt. Ezt követően emléktáblát avattak Fehér Kálmán szülőházán, ott, ahol a neves irodalmár nyugdíjas éveit töltötte. Ifj. Fehér Kálmán, az író és költő fia, Budapest, Magyarország: „Elsősorban nagyon nagy köszönet, ami átjár, büszkeség, hála. Meglepő is ez az őszinte tisztelet, megható, és hát leginkább büszkeséggel tölt el.”

Csóka ismert szülöttének életét és munkásságát Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke méltatta. „Hosszú időnek kellett elmúlnia ahhoz, hogy Fehér Kálmán költészetét, emberi magatartását és méltóságát arra a helyre tegye a délvidéki magyarság és az irodalomtörténet, amely őt régóta megillette. Az 1960-as években megjelent versei már erről a világról olyan értékeket, olyan reális képet, olyan költői képeket rajzoltak meg, amelyek szinte elképzelhetetlen, hogy megjelenhettek.”

A megemlékezés és az emléktábla ötlete Kormányos Lászlótól, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjétől ered, akit elsősorban Fehér Kálmánnak az emberekhez való baráti viszonyulása ragadott meg. „Közösen a Mórával, a Művelődési és Oktatási Központtal karöltve, a Magyar Nemzeti Tanács segítségével, a községgel és a jó szándékú emberekkel megálmodtuk ezt a napot, hogy a születésnapjára, két nappal a születésnapja előtt tisztelegjünk egy ilyen rangos rendezvénnyel, emléktábla avatásával.”

Az avató után a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában bemutatták az író Csókai breviárium című kötetét, amely a zEtna kiadó gondozásában jelent meg. A kötet egyik versét a költő saját lányának írta, aki meghatódva, könnyeit törölgetve hallgatta végig a költeményt.

Fehér Kálmán
megemlékezés
emléktábla
könyv

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 19:00

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.