Ugrás a tartalomra

Fehér Kálmánra emlékeztek Csókán

2022.05.18
09:56
2022.05.18
16:27
Forrás
Pannon RTV
A csókai származású Fehér Kálmán költő, író, műfordítóra emlékeztek tegnap délután Csókán. A Csóka Művelődési és Oktatási Központ műsorral készült a helyi könyvtárban. A műsort koszorúzás előzte meg a katolikus temetőben.

Csókán, Fehér Kálmán sírjánál koszorúzással emlékeztek meg a költőről. Kónya Sándor, néprajzkutató ünnepi beszédében hangsúlyozta, Fehér Kálmán íróként és költőként is kimagasló munkát végzett, amely mellé önzetlen segítőkészség párosult.

„Mi nagyon tiszteljük őt mint embert is, mert önzetlen volt. Itt Csókán is bizonyította ezt, de a közéletben is bizonyította ezt azzal is, hogy önzetlenül teljes szívvel támogatta a kezdő költőinket és íróinkat.”

Fehér Kálmánnak számos verseskötete jelent meg. Emellett szerkesztőként, de diplomataként is tevékenykedett. Belgrád bangladesi nagykövete volt 1986-tól 1991-ig. Visszavonulását követően visszatért Csókára.

Szőregi Márta, a rendezvény moderátora: „Intézményünk a Csóka Művelődési és Oktatási Központ fontosnak tartja, hogy itt ahol sok időt töltött és szeretett lenni, megemlékezzünk Fehér Kálmánról, mert ezt a nemzedékeken átívelő tiszteletet, ami őt övezi igyekszünk ápolni, fenntartani és megőrizni, mert a csókaiak büszkék híres költőjükre. Őszinte tisztelettel gondolunk rá és emlékét még sokáig meg fogjuk őrizni!”

A megemlékezést a csókai könyvtárban folytatták, ahol életútját ismertették a jelenlevőkkel, valamint versei, könyvrészletei és megzenésített versei hangoztak el.

A csókai származású Fehér Kálmán költő, író és műfordító volt, aki hosszú súlyos betegsége után, 76. életévében hunyt el. Emlékére Csókán 2018-ban emléktáblát avattak szülőházán, ahol a neves irodalmár nyugdíjas éveit töltötte.

Fehér Kálmán
Csóka
Kónya Sándor
Szőregi Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.