Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Fehér Kálmánra emlékeztek Csókán

2022.05.18
09:56
2022.05.18
16:27
Forrás
Pannon RTV
A csókai származású Fehér Kálmán költő, író, műfordítóra emlékeztek tegnap délután Csókán. A Csóka Művelődési és Oktatási Központ műsorral készült a helyi könyvtárban. A műsort koszorúzás előzte meg a katolikus temetőben.

Csókán, Fehér Kálmán sírjánál koszorúzással emlékeztek meg a költőről. Kónya Sándor, néprajzkutató ünnepi beszédében hangsúlyozta, Fehér Kálmán íróként és költőként is kimagasló munkát végzett, amely mellé önzetlen segítőkészség párosult.

„Mi nagyon tiszteljük őt mint embert is, mert önzetlen volt. Itt Csókán is bizonyította ezt, de a közéletben is bizonyította ezt azzal is, hogy önzetlenül teljes szívvel támogatta a kezdő költőinket és íróinkat.”

Fehér Kálmánnak számos verseskötete jelent meg. Emellett szerkesztőként, de diplomataként is tevékenykedett. Belgrád bangladesi nagykövete volt 1986-tól 1991-ig. Visszavonulását követően visszatért Csókára.

Szőregi Márta, a rendezvény moderátora: „Intézményünk a Csóka Művelődési és Oktatási Központ fontosnak tartja, hogy itt ahol sok időt töltött és szeretett lenni, megemlékezzünk Fehér Kálmánról, mert ezt a nemzedékeken átívelő tiszteletet, ami őt övezi igyekszünk ápolni, fenntartani és megőrizni, mert a csókaiak büszkék híres költőjükre. Őszinte tisztelettel gondolunk rá és emlékét még sokáig meg fogjuk őrizni!”

A megemlékezést a csókai könyvtárban folytatták, ahol életútját ismertették a jelenlevőkkel, valamint versei, könyvrészletei és megzenésített versei hangoztak el.

A csókai származású Fehér Kálmán költő, író és műfordító volt, aki hosszú súlyos betegsége után, 76. életévében hunyt el. Emlékére Csókán 2018-ban emléktáblát avattak szülőházán, ahol a neves irodalmár nyugdíjas éveit töltötte.

Fehér Kálmán
Csóka
Kónya Sándor
Szőregi Márta

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:38, Frissítve: 11:04

Két nép ezeréves barátsága

Március 23-a lengyel-magyar barátság napja. A két nép barátsága közel ezer évre, Szent László királyig nyúlik vissza. Lengyelország 1939-es német, valamint szovjet megszállását követően elsőként a magyar állam nyújtott segítő kezet a lengyeleknek.
08:57, Frissítve: 09:30

Uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Napirenden szerepel az a javaslat, amely szerint az unió egy éven belül egymillió lőszerrel látná el Ukrajnát. Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy azonnali tűzszünet kell, és el kell kezdeni a béketárgyalásokat.
08:51, Frissítve: 09:54

Széchenyi és a szabadság

Ezzel a címmel szerveztek beszélgetést a VM4K Csütörtök esték elnevezésű programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.