Ugrás a tartalomra

Fejlesztik a pancsovai Nemzeti Múzeumot

2018.11.22
10:03
2018.11.22
17:57
Forrás
Pannon RTV
A pancsovai Nemzeti Múzeumban idén a Köztársasági Művelődésügyi és Tájékoztatási Minisztérium döntése alapján a digitalizációhoz eddig használt IMUS program kibővítésén dolgoznak a szakemberek.

A projektum a Tartományi Művelődési Titkárság támogatásával valósul meg.
A Tartományi Művelődési Titkárság 560 ezer dinárt hagyott jóvá arra, hogy a pancsovai Nemzeti Múzeumban bevezessék az úgynevezett TIMUS programot. Ennek előnyéről Miroslav Birclin, a múzeum igazgatója tájékoztatott.

Miroslav Birclin, igazgató, Városi Múzeum, Pancsova: „Az év végén mutatjuk be az új programot. Ez lehetővé teszi az állandó kiállításaink látogatóinak, hogy saját mobiljuk vagy táblagépük használatával információkat kapjanak a kiállítás tárgyairól.”

A bemutatott tárgyak digitalizálására vonatkozó akciót néhány évvel ezelőtt a Vajdasági Múzeum kezdeményezte. A kurátorok kötelessége volt, hogy a kiállítási darabokról fényképet készítsenek, adatokat gyűjtsenek, és ezeket feltöltsék a bázisba. A TIMUS programot minden szerbiai intézmény köteles használni.

Nemanja Rotar, a művelődésért felelős tanácstag, Pancsova: „A digitalizáció által a tárgyak kora meghosszabbodik, hozzáférhetővé válnak a különböző eszközök, portálok használatával”.

Nemcsak digitálisan, hanem fizikailag is megújul a pancsovai Nemzeti Múzeum. A köztársasági és tartományi kormány közös támogatásával felújítják az épületet. A munkálatokkal 3 év múlva készülnek el.

Pancsova
Nemzeti Múzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű