Ugrás a tartalomra

Fekete - az Újvidéki Színház új előadása (videó)

2017.02.04
15:41
Lehetséges-e egyáltalán a forradalom a mai fogyasztói társadalomban? Leginkább ezt a kérdést feszegeti az Újvidéki Színház legújabb, Fekete című előadása
Lehetséges-e egyáltalán a forradalom a mai fogyasztói társadalomban? Leginkább ezt a kérdést feszegeti az Újvidéki Színház legújabb, Fekete című előadása. Balog István 1812-ben íródott, Fekete György című drámáját Žanko Tomić rendező a plázák által uralt fogyasztói jelenbe helyezte át. A karakterek megformálása igazi kihívásnak bizonyult a színészek számára. A nemzeti hősből diktátorrá váló főhős szerepét Mészáros Árpád alakítja. „Amikor elkezdtük a mozgásokat csinálni, az adta meg azt a löketet, hogy talán ez az a stílus, amit követni kell. A legnehezebb az egész próbafolyamatban ugyanis a stílus meghatározása volt. Azt, hogy ilyen elrajzolt figurákat fogunk követni mindannyian, akár elváltoztatott hangokat is.” fekete ujvideki szinhaz 2 Németh Ferenc átiratát Lénárd Róbert dramaturg alakította át kortárs szöveggé, megtartván az archaikus nyelvezetet. „Én azt gondolom, hogy a nemzeti hős fogalmát a kilencvenes évektől ebben az országban ha valaki irónia vagy hányinger nélkül tudja nézni, annak gratulálok. Nyilván nem lehetett hozzányúlni a hős-mítoszhoz, mint olyanhoz, bármennyire is szeretnék hozzányúlni a 19. századi módon, vagy bármennyire szeretnék hinni abban, hogy létezhet. Azt gondolom, hogy ezt irónia nélkül nem lehet csinálni.” fekete ujvideki szinhaz 3 A darab politikai vonatkozásai egyértelműek, Žanko Tomić rendező szerint az előadás mégsem provokáció, inkább egy disztópikus jövőképet fest le. „Ha erőszakról van szó, akkor számomra semmi értelme. Én csak arról akarok beszélni, hogy okosabbnak kéne lenni, észhez kellene térni. Megrázni magunkat és civilizáltabban viselkedni. Ismét más értékekben kellene hinni, nem pedig a pénz ideológiájában. Ha az előadásnak vannak is politikai vonatkozásai, akkor azok ezekre vonatkoznak.”



A Fekete egy globális képet mutat a fogyasztói társadalomról. A nagy szerb hősmítoszról íródott dráma újrafeldolgozása az Újvidéki Színház idei évadának harmadik premierje.
fekete
fogyasztói társadalom
Újvidéki Színház
hősmítosz
premier

Most

10:36

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.