Ugrás a tartalomra

Felavatták a felújított első világháborús emlékművet és Kossuth parkot Bácskossuthfalván

2019.04.03
13:51
2019.04.03
20:10
Forrás
Pannon RTV
Bácskossuthfalván, a Kossuth parkban áll az első világháború helyi áldozatai tiszteletére emeltetett emlékmű, amelyet 2018-ban a magyar kormány támogatásával újították fel.

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár az avatón történelmi bevezetője után a család fontosságáról, a szerb-magyar megbékélésről és a közelgő európai parlamenti választásokról is beszélt.

Felcsendült a magyar himnusz a bácskossuthfalvi Kossuth parkban az első világháború hőseinek emlékművénél, melyet 1943-ban emeltettek a helyiek.
 

A katonák, akiknek az emlékművénél állunk, a legtöbbet adták, amit egy ember adhat, az életüket áldozták hazájukért, az otthonukért, a családjukért - mondta Seffer Attila, Bácskossuthfalva helyi közösségének VMSZ-es tanácselnöke. Ugyanakkor megköszönte a magyar kormány támogatását, mellyel felújíthatták az emlékművet és környékét: „Falunk lakosságának, csakúgy, mint a vajdasági magyar közösségnek sokat jelent, hogy az első világháború legnagyobb délvidéki emlékműve méltó módon tudott megújulni.”

A bácskossuthfalvi első világháborús emlékmű névtáblájára 1942-ben 239 nevet véstek fel, azonban az újabb kutatások szerint az áldozatok száma meghaladja a háromszázat.

Hajnal Jenő ünnepi beszédében hangsúlyozta, egyéni és közösségi identitás nem létezik emlékezet nélkül. Az emlékmű felújítása nem más, mint nemzetépítés - mondta a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Magyarország kormánya és a Nemzetpolitikai Államtitkárság képviseletében olyan barátainkat köszönthetjük itt, akik hosszú-hosszú évek óta figyelnek ránk, segítenek, támogatnak bennünket abban, hogy tájainkon, itt a Telecskai Dombok lankáin, szülőföldünkön újra megtaláljuk békénket, boldogulásunkat és nyugalmunkat, méltóképpen azokhoz az őseinkhez, akik, amikor elérkezett az alkalmas pillanat emlékművet rendeltek és emeltek a hősök dicsőségére.”

A vajdasági magyar közösségnek és a magyar nemzetnek van jövője, mert tiszteli a múlt emlékét, összefogás eredményeképpen felújítja, megőrzi, újra a felnövekvő nemzedék elé tárja múltját - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke. Hozzátette, a két ország közötti jelenlegi jó viszony is hozzájárul ehhez: „Sokat dolgoztunk azon, hogy a két ország közötti viszonyok ilyenek legyenek, mert ez az elemi érdeke mindkét ország összes polgárának, ezen belül pedig azt gondolom, hogy elemi érdekünk nekünk, vajdasági magyaroknak és az is elemi érdekünk, hogy ezt az eredményt megbecsülve, felmutatva büszkék legyünk rá és megőrizzük.”

Az eseményen jelen volt Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős fideszes államtitkár. A család fontosságáról, a szerb-magyar megbékélésről és a közelgő európai parlamenti választásokról is szólt: „E helyről is szeretném felszólítani önöket, a vajdasági magyarságot, minden Kárpát-medencei magyart és a nagy világ magyarságát, hogy vegyenek részt ezeken a választásokon, hiszen önök leginkább azok az emberek, akik a bőrükön érezték azt, hogy mit jelentenek azok az európai gondok, problémák, amelyek nem csak Magyarországot, nem csak Szerbiát, hanem az egész európai közösséget érintik.”

A történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet és közösen imádkoztak a hősök lelki üdvéért. Az eseményen leleplezték azt a kőtáblát, amelyen megköszönik Magyarország kormányának a felújításhoz nyújtott támogatást, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

Bácskossuthfalva
Kossuth park
Hajnal Jenő
Pásztor István
Seffer Attila

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.