Ugrás a tartalomra

Felavatták Fujkin István szoborkompozícióját Horgoson

2019.08.24
11:17
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
A horgosi származású, jelenleg Torontóban élő képzőművész Hazatérők című, két gólyát ábrázoló, ám Bartók Béla horgosi gyűjtésének is emléket állító bronzszobrot ajándéknak szánta a helyieknek.

Hosszú évek munkája után pénteken végül hazatért a gólyapár, Fujkin István adományozta a horgosiaknak. A szobrot Csige Gábor, a szabadkai magyar Főkonzulátus vezető konzulja és Takács József adta át a nagyközönségnek.

A szobor magában a visszatérést, a hazatérést jelképezi, azoknak is emléket állít, akik elvándoroltak, de olykor-olykor visszatérnek szülőfalujukba. Sors Róbert, tanácselnök, Horgos HK: „Azt is jelképezi, hogy az emberek jönnek-mennek, ki elmegy, ki visszajön a faluba is, az életben is, egyik helyről a másik helyre. De úgy érezzük mindannyian, hogy ez a mi falunk, itt nőttünk fel, ez formálta egyéniségünket, és vissza kell ide térnünk, vissza kell ide jönnünk szimbolikusan ebbe az épületbe is.”

A sokak által nagyra becsült Fujkin István is időnként hazatér szülőfalujába. Az első gólyákat ábrázoló festménye után nem volt kérdés, hogy az első öntött bronzszobrot is Horgoson készíti el - mondta Fujkin István képzőművész: „A gólya, mint olyan, adta magát, de másként, nem csak festeni, hanem szoborként megcsinálni. Nekem vannak szobortanulmányaim, de ez az első öntött bronzszobor. Horgoson készült az első festmény még jó pár évvel ezelőtt, és ilyen módon Horgoson készült az első szobor is.”

Az ünnepséget Varga Attila furulyaszóval, a magyarkanizsai Ördögcsáklya együttes leány tagjai pedig táncfellépésükkel színesítették.

Fujkin István
szoborkompozíció
Horgos
Hazatérők

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.