Ugrás a tartalomra

Felavatták Juhász Erzsébet emléktábláját Topolyán

2017.09.15
14:49
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
A vajdasági és magyar irodalomban egyaránt jelentős alkotó házának falán helyezték el a bronz emléktáblát, majd Gazsó Hargita muzeológus tartott előadást Juhász Erzsébet irodalmi levelezéséről.

Íróbarátai, tanártársai, ismerősei körében avatták fel Juhász Erzsébet emléktábláját, amelyet a Film-Múzeum Civil Szervezet önkormányzati támogatással készíttetett. A bronztáblát Csernik Attila grafikusművésznek, az írónő özvegyének betűillusztrációja díszíti. Harkai Vass Éva, író, egyetemi tanár: „Úgy hiszem, hogy a topolyaiak, a topolyai könyvtár, a topolyai múzeum, néhányan, meg merem kockáztatni, hogy mi is, akik írtunk róla, mindannyian tettek valamint, hogy ez a kultikus kör kicsit kiszélesedjen, és ebbe a körbe Fehér Ferenc neve mellett bekerüljön Tóth Ferenc és Juhász Erzsébet neve is. Az utóbbiról még annyit, hogy megítélésem szerint européer szemléletű író volt, és úgy hiszem, hogy ez a legtöbb, amit kaptunk tőle olvasóként, kollégaként, íróbarátként.”

A megemlékezés a 70 éve született topolyai származású íróról elnevezett könyvtárban folytatódott, ahol Gazsó Hargita muzeológus kutatásának tárgyát, Juhász Erzsébet irodalmi levelezését mutatta be az érdeklődőnek. „Pár évvel ezelőtt itt tartottam már a téma kapcsán egy előadást, most egy újabb fejezetét szeretném bemutatni az itt lévőknek, hogy folyamatosan felújítsuk a Juhász Erzsébetre való emlékezést. Felújítsuk, hogy újra a kezükbe vegyék Juhász Erzsébet köteteit, és úgy gondolom, hogy a levélkutatás egy különös formája és műfaja az irodalomnak, sok embert vonz, ha valaki levelekről beszél.”

A topolyai önkormányzat a 2017-es évet Juhász Erzsébet-emlékévvé nyilvánította, amely keretében az elkövetkező időszakban is számos programot szerveznek.

Topolya
Juhász Erzsébet
emléktábla
könyvtár
Gazsó Hargita

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű