Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Félidőnél a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

2019-02-20
08:20
2019-03-11
08:49
Forrás
Pannon RTV
Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című közös projektje.

A projekt az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében valósul meg. A két intézmény illetékesei a zentai Városházán sajtótájékoztató keretében számoltak be a projekt eddigi eredményeiről, majd a zentai Alkotóházban bemutatták A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt is.

Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt, amelynek fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld eddig nem megfelelő mértékben dokumentált ipari és agrártörténeti értékeit, 2018 márciusában indult el, emelte ki Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója. Hozzátette, a tavalyi év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden is befejeződött a tervezett levéltári kutatás, majd elkészült a kutatás eredményeit felölelő cégadatbázis, amely a bácskai Tisza mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza. Kifejtette, a projekt keretében megjelent az első tanulmánygyűjtemény is, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be, célja pedig az, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a 19–20. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról. Kitért arra is, hogy mindemellett sikeresen lezajlott az Elfelejtett múlt – Az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei című, középiskolás diákok számára kiírt helytörténeti pályázat, és a beérkezett pályamunkák közül a zsűri által legjobbnak ítélt tanulmányok az említett kötetbe is bekerültek. A levéltár igazgatója örömének adott hangot annak kapcsán, hogy elindult a projekt Facebook-oldala, illetve elkészült a www.ipalives.com címen elérhető weboldala, amely folyamatosan naprakész információkkal szolgál az érdeklődők számára.

Ópusztaszeren a projekt keretében megvalósuló építkezések megkezdése előtt lezajlott régészeti feltárás során jelentős régészeti lelet került elő, amelyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakemberei további feldolgozás céljából elszállítottak a helyszínről, hangsúlyozta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a végéhez közeledik az általa vezetett intézmény gyűjteményébe tartozó mezőgazdasági gépek felújítása, valamint megkezdődött a mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület kialakítása, amely terveik szerint március végén vagy április elején fejeződik be, majd hozzátette, emellett az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt keretében számos egyéb aktivitást is terveznek a következő hónapok során.

A sajtótájékoztatót követően a zentai Alkotóházban bemutatták a projekt keretében megjelent A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt, amellyel a lehető legközérthetőbb stílusban szerették volna megszólítani az olvasókat, ilyen módon kísérelve meg bevezetni őket a közgyűjtemények igen izgalmas világába. A könyvbemutatón a kötet szerzőivel, Gál Lászlóval, Molnár Tiborral, Rotár Krisztinával, Szenti Csillával, Tóth Antallal és Vincze Gáborral Szűgyi Ferenc levéltáros beszélgetett.

Zenta
IPA

Most

12:26, Frissítve: 12:38

Jó tanuló, jó sportoló - felhívás

A külhoni magyar régiókban, Vajdaságban, Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Muravidéken és Horvátországban tanuló diákoknak hirdet felhívást a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.