Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Félidőnél a zentai Történelmi Levéltár és az ÓNTE közös projektje

2019-02-20
08:20
2019-03-11
08:49
Forrás
Pannon RTV
Félidejéhez ért a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című közös projektje.

A projekt az Interreg–IPA CBC Magyarország–Szerbia program keretében valósul meg. A két intézmény illetékesei a zentai Városházán sajtótájékoztató keretében számoltak be a projekt eddigi eredményeiről, majd a zentai Alkotóházban bemutatták A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt is.

Az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt, amelynek fő feladata, hogy felkutassa és bemutassa a Dél-Alföld eddig nem megfelelő mértékben dokumentált ipari és agrártörténeti értékeit, 2018 márciusában indult el, emelte ki Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója. Hozzátette, a tavalyi év végén Zentán, Szabadkán és Szegeden is befejeződött a tervezett levéltári kutatás, majd elkészült a kutatás eredményeit felölelő cégadatbázis, amely a bácskai Tisza mente településein – Adán, Adorjánon, Magyarkanizsán, Martonoson, Moholon és Zentán – működő, a szabadkai királyi törvényszék által, valamint a Szegeden és vonzáskörzetéhez tartozó településeken – Hódmezővásárhelyen, Horgoson és Ópusztaszeren – működő, a szegedi királyi törvényszék által vezetett cégjegyzékbe 1876 és 1920 között bejegyzett cégek adatait tartalmazza. Kifejtette, a projekt keretében megjelent az első tanulmánygyűjtemény is, amely a régió agrár- és ipartörténeti múltját mutatja be, célja pedig az, hogy a muzeális értékek és a történeti értékű dokumentumok felhasználásával egységes, komplex képet nyújtson a 19–20. század paraszti, mezőgazdasági társadalmáról. Kitért arra is, hogy mindemellett sikeresen lezajlott az Elfelejtett múlt – Az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei című, középiskolás diákok számára kiírt helytörténeti pályázat, és a beérkezett pályamunkák közül a zsűri által legjobbnak ítélt tanulmányok az említett kötetbe is bekerültek. A levéltár igazgatója örömének adott hangot annak kapcsán, hogy elindult a projekt Facebook-oldala, illetve elkészült a www.ipalives.com címen elérhető weboldala, amely folyamatosan naprakész információkkal szolgál az érdeklődők számára.

Ópusztaszeren a projekt keretében megvalósuló építkezések megkezdése előtt lezajlott régészeti feltárás során jelentős régészeti lelet került elő, amelyet a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakemberei további feldolgozás céljából elszállítottak a helyszínről, hangsúlyozta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, aki elmondta, a végéhez közeledik az általa vezetett intézmény gyűjteményébe tartozó mezőgazdasági gépek felújítása, valamint megkezdődött a mezőgazdasági gépek bemutatására szolgáló épület kialakítása, amely terveik szerint március végén vagy április elején fejeződik be, majd hozzátette, emellett az Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi című projekt keretében számos egyéb aktivitást is terveznek a következő hónapok során.

A sajtótájékoztatót követően a zentai Alkotóházban bemutatták a projekt keretében megjelent A Dél-Alföld agrár- és ipartörténete a 19–20. század fordulóján című kiadványt, amellyel a lehető legközérthetőbb stílusban szerették volna megszólítani az olvasókat, ilyen módon kísérelve meg bevezetni őket a közgyűjtemények igen izgalmas világába. A könyvbemutatón a kötet szerzőivel, Gál Lászlóval, Molnár Tiborral, Rotár Krisztinával, Szenti Csillával, Tóth Antallal és Vincze Gáborral Szűgyi Ferenc levéltáros beszélgetett.

Zenta
IPA

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:22

Drágul a cigaretta

Februártól 10 dinárral emelkedik a cigaretta dobozonkénti ára Szerbiában. A Večernje novosti napilap szerint ennyivel drágulnak a zentai JTI dohányipari cég termékei. Az áremelésre a luxusadó rendszeres összehangolása miatt kerül sor.
12:30

Ingyenes online gazdafórumon vehetnek részt a termelők

Több héten át tartó gazdafórumot indít a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány. Az előadások online kísérhetők a VASZ honlapján, a regisztráció és a virtuális részvétel ingyenes a termelők számára.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.