Ugrás a tartalomra

Felolvasták a díjnyertes drámákat

2019.10.27
21:05
2019.10.28
18:20
Forrás
Pannon RTV
Október 25-e és 29-e között zajlik a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja elnevezésű rendezvénysorozat Szabadkán. Ez a legrangosabb vajdasági színházi ünnep.

A rendezvénysorozat keretében, vajdasági színészek közreműködésével, minden évben megtartják a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát. Vasárnap olvasták fel a nyertes műveket.

A kortárs színházi szerzők felolvasószínházán két rendező állította két nap alatt színpadra a két díjnyertes előadást. A darabokat Fülöp Tímea, a Szabadkai Népszínház színésze, és Siflis Anna rendezőhallgató instruálta. Idén tizenegy mű érkezett a versenyre, ebből választott ki kettőt a háromtagú zsűri. Brestyánszki B. Rozi, dramaturg, zsűritag, Szabadkai Népszínház Magyar Társulat: „Pontozással szavaztunk. Ez azt jelenti, hogy kialakult egy sorrend, amelyben voltak változások, de az első két helyezett tekintetében abszolút egyetértés volt.”

Baráth Katalin szakmáját tekintve történész, harmadszor vesz részt a Felolvasószínház drámapályázatán, és mindháromszor felolvasták és méltatták a drámáját. Idén Anyáskodók című darabjával nyert. „Egy oral history nyomán írtam ezt a drámát, ami egy vígjáték. 56-ban játszódik, 56 őszén, amikor a menekülések zajlanak és sokan menekültek errefelé is. Van egy olyan, nem tudom legenda-e, mert megpróbáltam utána nézni az Állambiztonsági Levéltárban is, de nem találtam hivatalos bizonyítékát, hogy a teljes Csongrád megyei AVH vezérkar átjött ide.”

Rókus Zoltán először versenyzett a kortárs drámaírók mezőnyében. A tyúklétra avagy mi csorog a nyakunkba című munkája vajdasági komédia a fiatalokról, akik hazajönnek, és itthon próbálnak meg kezdeni valamit az életükkel. „Folyamatos hatalmi pozíciók vannak egymásra építgetve, és ez valahol össze van boronálva, és le van bontva, hogy ki miért, és bizonyos szituációkban lehet lejjebb és feljebb. Magában a tyúklétra pedig azért, mert mint a tyúkok folyamatosan felfele ülnek, és aki kakkant, az mindig az alsóra esik.”

A Felolvasószínházat vitafórum követte, ahol drámaírók, színészek, rendezők és a nézők beszélgettek az írt és a látott darabról.

színjátszás
felolvasósznház
díjnyertes
dráma
kortárs

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.