Ugrás a tartalomra

Felújítják a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület épületét

2017.08.31
17:18
2024.03.19
08:51
A dél-bánáti Hertelendyfalván anyaországi támogatásból újul meg és bővül a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület.

A dél-bánáti Hertelendyfalván anyaországi támogatásból újul meg és bővül a Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület. A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság mintegy 30 millió forintos támogatásának köszönhetően új épület épül a már álló székelykapu mellé.            

A bukovinai székelyek 1883-ban költöztek az Al-Duna környékére. Munkájukat a mocsarak lecsapolásához és a föld termékennyé tételéhez használta fel a korabeli Magyarország. Hertelendyfalva, Székelykeve és Sándorfalva lakói azóta is büszkék felmenőikre. A közösség azóta megfogyatkozott, de magyarságában és hitében nem ingott meg.

Halász Béla, püspök, Szerbiai Református Egyház: „Mi egy kis közösség vagyunk, élő közösség, de összetartó közösség. A református egyház szorosan együttműködik a kultúra és a nyelvápolás terén. Kis közösség vagyunk, aki a templomban van, az itt van a Tamásiban is.”

A Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület a közelmúltban anyaországi támogatásból megvásárolta a szomszédos telket, amelyen tájház fog kiépülni. A hozzá tartozó székelykapu már áll. Lucsai Ilona, titkár, Tamási Áron SZMME, Hertelendyfalva: „A meghívásos pályázat folytatása, most van folyamatban a szerződés aláírása, hogy a tájház kialakításához szükséges eszközöket megkapjuk és a telek másik felén felépítsük a tájházat, ahol a Hertelendyfalvára telepedett székely családok kincseit össze tudjuk majd gyűjteni, mert nagyon sokan azért őrzik még, mert várják egy olyan hely létrehozását, ahol ezt a közösségnek be tudjuk mutatni.”

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár elmondta, Magyarország eddig 30 millió forinttal járult hozzá a dél-bánáti magyar közösség kulturális életének fejlesztéséhez. „Az elmúlt évtizedek is bizonyítják azt, hogy ez a kicsiny magyar közösség itt mindent megtesz a megmaradásért és jövőben gondolkozik. Felújították a templomukat, itt a kör is aktív, nemsokára el fog készülni a református egyház gondozásában, a magyar kormány segítségével a magyar óvoda. Szerintem minden meg van ahhoz, hogy ne csak a múltról tudjunk beszélgetni, hanem, hogy a jövőnk is megvan.”

A Hertelendyfalván található egyházközösség a Kárpát-medence legdélebbi református egyházközössége, pontos adatok a legutóbbi népszámlálás alkalmával nem születtek, de a helyiek becslése szerint mintegy ezer magyar ajkú, székely felmenőkkel rendelkező ember lakik itt.       

Tamási Áron Székely Magyar Művelődési Egyesület
Hertelendyfalva

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű