Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte a Pančevac

2019-04-16
07:56
2019-04-16
16:32
Forrás
Pannon RTV
A Pančevac hetilap folyamatos létezésének 150. évfordulóját ünnepelték meg Pancsován. A lap 2015-ben magántulajdonba került, de továbbra is beszámol a város minden fontos eseményéről.

A 150 éve folyamatosan létező helyi hetilap a legidősebb ilyen újság a Balkánon. Átlagban 36 oldalas terjedelemben, tíz-tizenkétezer példányban jelenik meg hetente. Az újság az utóbbi időben némi változáson ment át. Siniša Trajković, fő- és felelős szerkesztő, Pančevac hetilap, Pancsova: „Egy kicsit megközelítjük a magazin formát. Igyekszünk minél többet beszélni az emberekkel, akik soha nem jelentek meg a lapban, habár ezt már régóta megérdemelték. Leírjuk műemlékek történetét, amelyek mellett az átlagember elsétál, és nem tudja, mikor készültek és miért.”

Zoran Peševski, a lap tulajdonosa ajánlatára vezették be a magyar, szlovák, román és macedón nyelven készült 4 oldalas mellékleteket szerb nyelvű fordítással. Ezek felváltva, kéthetes időközökben jelentek meg az elmúlt években néhány hónapon át. Zoran Peševski, tulajdonos, Pančevac hetilap, Pancsova: „A Pančevac privatizációja után úgy döntöttem, hogy bővítjük az együttműködést a nemzeti kisebbségekkel. Pancsován 26 nemzeti kisebbség van, így írunk macedón, magyar, román és szlovák nyelven.”

Az ünnepségen a polgármester is jelen volt. Zárásként művelődési műsort mutattak be több nemzetiség táncaiból.

Pancsova

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.