Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte a Pančevac

2019-04-16
07:56
2019-04-16
16:32
Forrás
Pannon RTV
A Pančevac hetilap folyamatos létezésének 150. évfordulóját ünnepelték meg Pancsován. A lap 2015-ben magántulajdonba került, de továbbra is beszámol a város minden fontos eseményéről.

A 150 éve folyamatosan létező helyi hetilap a legidősebb ilyen újság a Balkánon. Átlagban 36 oldalas terjedelemben, tíz-tizenkétezer példányban jelenik meg hetente. Az újság az utóbbi időben némi változáson ment át. Siniša Trajković, fő- és felelős szerkesztő, Pančevac hetilap, Pancsova: „Egy kicsit megközelítjük a magazin formát. Igyekszünk minél többet beszélni az emberekkel, akik soha nem jelentek meg a lapban, habár ezt már régóta megérdemelték. Leírjuk műemlékek történetét, amelyek mellett az átlagember elsétál, és nem tudja, mikor készültek és miért.”

Zoran Peševski, a lap tulajdonosa ajánlatára vezették be a magyar, szlovák, román és macedón nyelven készült 4 oldalas mellékleteket szerb nyelvű fordítással. Ezek felváltva, kéthetes időközökben jelentek meg az elmúlt években néhány hónapon át. Zoran Peševski, tulajdonos, Pančevac hetilap, Pancsova: „A Pančevac privatizációja után úgy döntöttem, hogy bővítjük az együttműködést a nemzeti kisebbségekkel. Pancsován 26 nemzeti kisebbség van, így írunk macedón, magyar, román és szlovák nyelven.”

Az ünnepségen a polgármester is jelen volt. Zárásként művelődési műsort mutattak be több nemzetiség táncaiból.

Pancsova

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.