Ugrás a tartalomra

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli a Szabadkai Városi Múzeum

2018.04.24
16:43
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Az évfordulóra megtartott ünnepséget a szabadkai Zeneiskola tanulói nyitották meg műsorukkal, majd a múzeum történetéről és a költözésről levetített kisfilmet láthatták a vendégek.

A múzeumban jelenleg két állandó tárlat tekinthető meg és négy ideglenes kiállítással is várják az érdeklődőket. A jövőben a látnivalókat még két állandó tárlattal szeretnék bővíteni. Korhecz Papp Zsuzsanna, restaurátor, Szabadkai Városi Múzeum: „A bővítés előtt időszakos kiállítások láthatóak. Az első emeleten a magyar galéria a képzőművészeti gyűjteményének egy részét mutatja be. Látogatható Vojnich Oszkár afrikai és ázsiai gyűjteménye is. Ez a kiállítás néprajzi jellegű. Holnap kerül megnyitásra egy plakátkiállítás, amelynek témája az első világháború.”

Hetvenéves fennállása során az intézmény többször váltotta székhelyét. Jelenleg a Dömötör Miksa bérházban található, ahol régen a Minerva nyomda üzemelt. Tíz évvel ezelőtt költözött a régi nyomda épületébe a Szabadkai Városi Múzeum. Maga az épület is műemléknek számít. Itt került sor a Bácskai Napló, majd később a Napló nyomtatására is. Hulló István, a múzeum igazgatója szerint a legfőbb problémát az ilyen intézmények esetében a helyhiány jelenti, ezért is keresik folyamatosan a múzeum számára a raktározási lehetőségeket. „1944-ben, a holokauszt idején innen az egész családot elvitték Auschwitzbe, így a palota elhagyatott lett. Nagyon fontos, hogy az is, hogy az épület egy műemlék. Ez mellett a múzeumnak  itt sikerült megoldania a raktárakat, a műhelyeket, a dolgozó szobát, az irodákat és a kiállítóteret is, a padlástér beépítésével együtt. A jövőben külső raktárakra is szkség van. A néprajzgyűjtemény így is a Margit malomban talált otthonra. A többi gyűjteménynek kell egy új hely, ami valószínűleg az első kaszárnya lesz.”

A múzeum 70 éves fennállásának alkalmából megtartott ünnepségen a látogatók a múzeum történetéről tudhattak meg többet. Az eseményen Gombár Szeréna, Magyarország szabadkai konzulja is részt vett.

Szabadkai Városi Múzeum
jubíleum
évforduló

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.