Ugrás a tartalomra

Fényképkiállítással ünnepelték az anyanyelv nemzetközi napját Sándoregyházán

2021.02.22
20:28
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelv nemzetközi napján a pancsovai központi ünnepséget a szokásokhoz híven Sándoregyházán tartották. A többnyelvű művelődési műsort ebben az évben egy képkiállítás váltotta fel.

Idén rendhagyó módon emlékeztek meg az anyanyelv nemzetközi napjáról a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Moša Pijade Általános Iskola közös szervezésében.

Marko Guran, igazgató, Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon, Sándoregyháza: „Találtunk egy modellt, mely szerint egy nagyon szép fényképkiállítást készítettünk, amellyel bemutattuk a program eddigi résztvevőinek többségét, tehát a nemzeti vagy etnikai közösségeket, amelyek részt vettek az eddigi műsorainkban. Készítettünk egy fotókiállítást, ahol minden nemzetiségből két fényképet állítottunk ki népviseletbe öltözött gyerekekről, és ahol valóban látható a különbözőség.”

Sándoregyházán többségében bukovinai székely magyarok és paltyén bolgárok élnek a később odatelepedett szerbekkel együtt. A helyi Moša Pijade Általános Iskolában a nyolcvankét tanuló közül több mint negyvenen járnak magyar anyanyelvápolásra, tizenhatan pedig a paltyén-bolgár nyelv ápolását választották.

Sanja Simić-Mijatović, igazgató, Moša Pijade Általános Iskola, Sándoregyháza: „Iskolánkban az oktatás szerb nyelven zajlik, a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel és a bolgár nyelv a nemzeti kultúra elemeivel - már ennek az új szabálykönyvnek megfelelően – választható tantárgy, és minden gyermek, amely kívánja, részt vehet ezen az oktatáson. Így ebben a tanévben is, a tanulói létszámhoz viszonyítva, csoportokat alakítottunk ki ezekre a tantárgyakra, a tárca szakmai utasításainak megfelelően.”

A helyi általános iskolában szakképzett tanárok foglalkoznak az anyanyelvápolással. Az előző években az általuk felkészített gyerekek rendszeres résztvevők voltak az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából szervezett művelődési műsorban.

Almási Júlia, tanárnő, Moša Pijade Általános Iskola, Sándoregyháza: „Az idén csak megemlítettük az órán, hogy hát igen: létezik egy anyanyelv – nemzetközi anyanyelv nap, és ennyi. Beszélgettünk írókról, meg verseket olvastunk, de különben másképpen nem tudtuk megünnepelni.”

Az idei anyanyelv nemzetközi napja alkalmából készült kiállítás online megtekinthető a sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon honlapján, az elkövetkező egy hónapon át pedig egyénileg vagy kisebb csoportokban a helyszínen is várják a látogatókat.

Sándoregyháza
Pancsova
anyanyelv nemzetközi napja
fényképkiállítás

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.
13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.