Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Fényképkiállítással ünnepelték az anyanyelv nemzetközi napját Sándoregyházán

2021-02-22
20:28
Forrás
Pannon RTV
Az anyanyelv nemzetközi napján a pancsovai központi ünnepséget a szokásokhoz híven Sándoregyházán tartották. A többnyelvű művelődési műsort ebben az évben egy képkiállítás váltotta fel.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Idén rendhagyó módon emlékeztek meg az anyanyelv nemzetközi napjáról a helyi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon és a Moša Pijade Általános Iskola közös szervezésében.

Marko Guran, igazgató, Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon, Sándoregyháza: „Találtunk egy modellt, mely szerint egy nagyon szép fényképkiállítást készítettünk, amellyel bemutattuk a program eddigi résztvevőinek többségét, tehát a nemzeti vagy etnikai közösségeket, amelyek részt vettek az eddigi műsorainkban. Készítettünk egy fotókiállítást, ahol minden nemzetiségből két fényképet állítottunk ki népviseletbe öltözött gyerekekről, és ahol valóban látható a különbözőség.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Sándoregyházán többségében bukovinai székely magyarok és paltyén bolgárok élnek a később odatelepedett szerbekkel együtt. A helyi Moša Pijade Általános Iskolában a nyolcvankét tanuló közül több mint negyvenen járnak magyar anyanyelvápolásra, tizenhatan pedig a paltyén-bolgár nyelv ápolását választották.

Sanja Simić-Mijatović, igazgató, Moša Pijade Általános Iskola, Sándoregyháza: „Iskolánkban az oktatás szerb nyelven zajlik, a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel és a bolgár nyelv a nemzeti kultúra elemeivel - már ennek az új szabálykönyvnek megfelelően – választható tantárgy, és minden gyermek, amely kívánja, részt vehet ezen az oktatáson. Így ebben a tanévben is, a tanulói létszámhoz viszonyítva, csoportokat alakítottunk ki ezekre a tantárgyakra, a tárca szakmai utasításainak megfelelően.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A helyi általános iskolában szakképzett tanárok foglalkoznak az anyanyelvápolással. Az előző években az általuk felkészített gyerekek rendszeres résztvevők voltak az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából szervezett művelődési műsorban.

Almási Júlia, tanárnő, Moša Pijade Általános Iskola, Sándoregyháza: „Az idén csak megemlítettük az órán, hogy hát igen: létezik egy anyanyelv – nemzetközi anyanyelv nap, és ennyi. Beszélgettünk írókról, meg verseket olvastunk, de különben másképpen nem tudtuk megünnepelni.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az idei anyanyelv nemzetközi napja alkalmából készült kiállítás online megtekinthető a sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon honlapján, az elkövetkező egy hónapon át pedig egyénileg vagy kisebb csoportokban a helyszínen is várják a látogatókat.

Sándoregyháza
Pancsova
anyanyelv nemzetközi napja
fényképkiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:26, Frissítve: 15:17

Gyengül a Golf-áramlat

Ezer éve nem volt olyan gyenge az Atlanti-óceán körforgási rendszere mint most – ezt állítja egy tanulmány.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.