Ugrás a tartalomra

Festmény és falióra a buszon

2018.01.22
07:41
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
A zsűri szerint a Toma Viktória író-újságíró, a Pannon RTV munkatársa és Kálló Béla rendező által színre vitt darab lett a legjobb.

Megtartották a Vajdasági Magyar Drámaírók Versenyét az Újvidéki Színházban. A szerzőknek a Festmény és falióra a buszon cím alapján kellett drámát írniuk, az előadásokat pedig ez alkalommal is egy nap alatt kellet színpadra állítani. A versenyen Oláh Tamás, Csík Mónika és Toma Viktória voltak a drámaírók. Kálló Béla, Döbrei Dénes és Sardar Tagirovsky pedig rendezőként mérték össze tudásukat.     

A zsűri döntése alapján a legjobb drámaírónak Oláh Tamás teatrológus bizonyult, aki egy több helyszínen játszódó és több történetből álló drámát írt. Oláh Tamás, teatrológus: „Viszonylag nagyszámú volt a színészcsapat, akire írni kellett a drámát. A karakterek számával növekszik a szövegnek és a szövegírásnak az összetettsége.”

A második helyezett Toma Viktória, a Pannon RTV munkatársa lett, akinek drámája a falusi élet és az elvándorlás körüli kihívásokra fókuszált. Toma Viktória, író-újságíró: „Összefonom mindig a saját tapasztalataimat, amit én látok. Az embereket, akiket én ismerek, összevegyítem olyan emberekkel, akikhez egyébként a valós életükben semmi közük sincs. Szóval így jön létre egy alkotás.”

Toma Viktória szövegét Kálló Béla vitte színpadra. A darab elnyerte a legjobb előadásnak, valamint a legjobb női főszereplőnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat is, amelyeket László Judit és Huszta Dániel, az Újvidéki Színház színészei vehettek át.

Kálló Béla, rendező: „Egy olyan szövegtestet kaptunk, amit egy nap alatt igen komoly akadályokkal tudtak volna a színészek megugrani, és ezért a habokat egy picit letisztítottuk.”

Idén először a közönség is voksolhatott a szerintük legjobban sikerült előadásra. Szavazataik alapján ezt az elismerést a Csík Mónika által megírt és Döbrei Dénes rendező által színpadra állított darab érdemelte ki, amely főként a bezártságot és a lét kérdéseit elemezte. Emellett a legjobb férfi főszereplő és a legjobb női mellékszereplő is ebből a drámából került ki. Az elismeréseket Pongó Gábor és Banka Lívia, az Újvidéki Színház színészei vehették át.

Csík Mónika, író-újságíró: „Igazából ennél a drámánál is az volt a vezérelvem, hogy valamiféle bezártsági állapotot vizsgáljak és arra voltam kíváncsi, hogy ezek a karakterek, akik véletlenszerűen kerültek ugyanabba a szituációba, hogyan viszonyulnak egymáshoz.”

A Magyar Nemzeti Tanács és Újvidék Városa által is támogatott verseny egy elengedhetetlen alkalom a vajdasági fiatal színházművészek számára, hogy együtt alkossanak – véli Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója. „A Vajdasági Magyar Drámaírók Versenyének maga a létrejötte egy nagyon komoly érték. A másik komoly értéke pedig ennek a találkozónknak az, hogy már 17 éve tulajdonképpen megvan. Tehát valami megszületett, megmaradt és továbbfejlődött.”

A rendezvényen hagyományosan kiosztották az Újvidéki Színház 2016–17-es évadára vonatkozó legjobb színészeinek járó díjakat is. A közönségszavazatok alapján ezeket az elismeréseket a legjobb női szereplők kategóriájában Elor Emina és László Judit, a legjobb férfi kategóriában pedig Mészáros Árpád és Sirmer Zoltán vehették át.

Festmény és falióra a buszon
Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.