Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Molnár Ádám

Filmvetítéssel emlékeztek meg Bartók Béláról Horgoson

2023.03.19
14:04
2023.03.19
16:29
Forrás
Pannon RTV
Nagyszentmiklósról, Bartók szülővárosából is érkeztek vendégek.

Filmvetítéssel emlékeztek meg Bartók Béláról, születésének 142. évfordulója alkalmából Horgoson szombat délután. A film a nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság tevékenységét mutatta be.

A horgosi Órás Villa Polgári Egyesület szervezésében évente több alkalommal is megemlékeznek Bartók Béláról, aki Horgoson is gyűjtött népdalokat. 1906. augusztus 26-tól szeptember 4-ig, vagyis tíz nap leforgása alatt a környéket is beleszámítva összesen 141 népdalt gyűjtött, ebből Horgoson 40-et.

Halász György, elnök, Órás Villa Polgári Egyesület, Horgos: „Március 25-én lesz 142 éve, hogy megszületett Bartók Béla. Ma egy rendhagyó rendezvényt tartunk, filmet vetítünk. Bartók szülővárosából Nagyszentmiklósról érkeztek vendégek, valamint Szegedről.”

A nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság 2001-ben alakult meg azért, hogy Bartók szülővárosában méltó emléket állítsanak a zeneszerzőnek. Tamás Sándor, elnök, Pro Bartók Társaság, Nagyszentmiklós, Románia: „A legfontosabb eseményeket leforgattuk és egy adott pillanatban, azt hiszem, hogy 2015 vagy 2016-ban vetítettünk le először a filmet, egy temesvári magyar televízió közreműködésével és nagyjából 2017-ig bemutatja, hogy 2001 és 2017 között mit tett a társaság, a város, Bartók emlékéért.”

Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Bartók Béla
Horgos
Pro Bartók Társaság
Halász György
Tamás Sándor
Órás Villa Polgári Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:32, Frissítve: 17:40

Virágzik a tavaszi hérics

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület immár negyedik alkalommal szervezett sétát, amelynek úti célja a Krivaja patak lipári völgye volt, ahol Közép-Bácskában még megtalálható ez a ritka, veszélyeztetett növényfaj.
14:57, Frissítve: 17:50

A birkózás a legtömegesebb sportok között

Falunapi birkózótornát tartottak Kishegyesen az óvodás és általános iskolás korosztály számára. A községbeli gyerekeknek ez az első megmérettetése. Szabadka és Magyarkanizsa csapatait látták vendégül.
14:21, Frissítve: 17:09

Kikapcsolódásból lefutni a félmaratont

Vasárnap délelőtt elrajtolt a 30. Újvidéki Félmaraton. A főtérnél megrendezett versenyen, illetve, sportrekreációs rendezvényen minden korosztályra gondoltak, a versenyzők különböző kategóriákban indulhattak.
12:55, Frissítve: 16:45

Vásárt tartottak Kispiacon

Az esemény megszokott, hiszen évtizedek óta minden hónap utolsó hétvégéjén szervezik meg, amelyre egész Vajdaság területéről érkeznek árusok és vásárlók is egyaránt.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.