Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

A fókuszban: Arany János

2019.10.31
21:55
Forrás
Pannon RTV
Az Arany-kiállítás mellett az író-költő mesegyűjteményét is bemutatták a Topolyai Múzeumban.
Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba

Arany János munkásságát mutatták be ma Topolyán a reformáció emléknapjához kötődően. A helyi múzeumban már hónapok óta áll egy Arany-kiállítás, most ennek kísérőrendezvényeként a látogatók a magyar költő munkásságának egy kevésbé ismert vonalát, a meseírást ismerhették meg. Arany János mesegyűjteményét Domokos Mariann, a Néprajztudományi Intézet munkatársa mutatta be, az Aurora Beszédművészeti Műhely gyermektagjai pedig elő is adtak néhány szöveget. A látogatók Arany dalai közül is megismerhettek egy csokorra valót a budapesti Csörsz Rumen István előadásában.

Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba

Vastag Gazsó Hargita, múzeumvezető: „A reformáció világnapját már második alkalommal ünnepeljük meg itt, Topolya község múzeumában. Mivel egy Arany János kiállításunk van, az Arany család került előtérbe. A hozzájuk köthető tárgyakat, az Arany család meséit, mesegyűjteményét mutatjuk be. Ezek a kötetek éppen az elmúlt hónapokban, az elmúlt években jelentek meg. Ezeknek a köteteknek a szerzőit hívtuk el, és egy olyan irodalomtörténészt, Csörsz Rumen Istvánt, aki Arany János dalgyűjteményét adja elő.”

Arany János
Topolyai Múzeum
kiállítás
mesegyűjtemény
mese
Vastag Gazsó Hargita

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.