Ugrás a tartalomra

Folklór fesztivál Zentán

2017-10-08
11:19
2017-10-08
16:07
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 600 gyerek vett részt a rendezvényen, amelyet már nyolcadik alkalommal szerveztek meg.

A rendezvény fő célja, hogy a gyerekek megismerhessék egymás szokásait, népi hagyományait, kultúráját.

Ünnepi felvonulással kezdődött a fesztivál, a gyerekek a Városháza elől a Sportcsarnok felé tartottak. A térség kulturális sokszínűségét bemutató eseményre csaknem 20 csoport érkezett. A rendezvény a Boszniai Szerb Köztársaság fellépőivel vált nemzetközivé. Aleksandra Cvijetinović, vezető, Pletenica Művelődési Egyesület, Bijeljina, Bosznia Szerb Köztársaság: „Gyakran jövünk Szerbiába, hiszen a szerb határ közelében lakunk, azonban Zenta elég messze van az eddigi városoktól, ahol voltunk, mint például Šabac, Ruma, Loznica. Gyönyörű. Nagyon tetszik a környezet, a zöld övezetek és természetesen az emberek.”

Az eseményen fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág csoportja is. Ballangó Klementina, tag, Tiszavirág csoport: „Az iskola mellett ez egy nagyon jó kikapcsolódás. Nagyon jó a nehéz, tanulós nap után egy ilyen kikapcsolódás.”

A fesztivál szervezője a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ. Slađana Babin, a központ vezetője: „Vajdaság a fő motiváció. Egy olyan térségben élünk, ahol sok nemzet él együtt. Ez egy multikulturális fesztivál, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogy szeressük a sajátunkat, tiszteljük a másikat. Meg kell ismernünk, hogy kivel élünk együtt, a hagyományaikat, azt, hogy mit énekelnek, milyen táncokat ropnak, és meg kell mutatni a miénket.”

A színpadon több száz gyermek mutathatta be tánctudását.

folklór fesztivál
Zenta

Most

23:37, Frissítve: 23:43

Fókák Katalóniából

A héten két borjúfóka nőstényt fogadott a Szegedi Vadaspark a messzi Katalóniából, a Barcelonai Állatkertből. A tréningek nyilvánosak, a látogatók is figyelemmel kísérhetik majd az oktatásukat.
19:27, Frissítve: 19:34

Szakértői szemmel

Szakmai konferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szombaton. Az óécskai kastélyban mintegy 60-70 vajdasági és anyaországi magyar jogász cserélt tapasztalatot.
18:54, Frissítve: 18:59

Euro Show Dance Fest Magyarkanizsán

26. alkalommal rendezte meg a magyarkanizsai M-Plusz Táncklub és a Színpadi Táncok Egyesülete a “Prima Primissima” Euro Show Dance Táncfesztivált. 1112 versenyző lépett színpadra 38 táncklubból.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.