Ugrás a tartalomra

Folklór fesztivál Zentán

2017-10-08
11:19
2017-10-08
16:07
Forrás
Pannon RTV
Mintegy 600 gyerek vett részt a rendezvényen, amelyet már nyolcadik alkalommal szerveztek meg.

A rendezvény fő célja, hogy a gyerekek megismerhessék egymás szokásait, népi hagyományait, kultúráját.

Ünnepi felvonulással kezdődött a fesztivál, a gyerekek a Városháza elől a Sportcsarnok felé tartottak. A térség kulturális sokszínűségét bemutató eseményre csaknem 20 csoport érkezett. A rendezvény a Boszniai Szerb Köztársaság fellépőivel vált nemzetközivé. Aleksandra Cvijetinović, vezető, Pletenica Művelődési Egyesület, Bijeljina, Bosznia Szerb Köztársaság: „Gyakran jövünk Szerbiába, hiszen a szerb határ közelében lakunk, azonban Zenta elég messze van az eddigi városoktól, ahol voltunk, mint például Šabac, Ruma, Loznica. Gyönyörű. Nagyon tetszik a környezet, a zöld övezetek és természetesen az emberek.”

Az eseményen fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület Tiszavirág csoportja is. Ballangó Klementina, tag, Tiszavirág csoport: „Az iskola mellett ez egy nagyon jó kikapcsolódás. Nagyon jó a nehéz, tanulós nap után egy ilyen kikapcsolódás.”

A fesztivál szervezője a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ. Slađana Babin, a központ vezetője: „Vajdaság a fő motiváció. Egy olyan térségben élünk, ahol sok nemzet él együtt. Ez egy multikulturális fesztivál, ahol a gyerekek megtanulhatják, hogy szeressük a sajátunkat, tiszteljük a másikat. Meg kell ismernünk, hogy kivel élünk együtt, a hagyományaikat, azt, hogy mit énekelnek, milyen táncokat ropnak, és meg kell mutatni a miénket.”

A színpadon több száz gyermek mutathatta be tánctudását.

folklór fesztivál
Zenta

Most

20:12, Frissítve: 20:24

Adventi vendégeskedés a tordai időseknél

Az adventi időszakban különösképpen odafigyelünk az egyedül élőkre és az idősekre. Ennek szép példája a bánáti Torda, ahol karácsony táján a gyerekek meglátogatják a falu legidősebb lakosait.

Népszerű

Autótolvajok, Zentai Magyar Kamaraszínház

Zentán bemutatták az Autótolvajokat

Vastapssal ünnepelte a nézőközönség Németh Ákos: Autótolvajok című darabját, amelyet tegnap mutatott be a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata az újonnan felavatott kamarateremben.