Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Folytatódik a Szabadkai Városi Könyvtár épületének felújítása

2019-07-30
16:52
2019-07-30
18:11
Forrás
Pannon RTV
A cél továbbra is, hogy egy minőségi, XXI. századi könyvtárat hozzanak létre. A szabadkai Városi Könyvtár épületének felújítását a magyar kormány támogatásával valósítják meg.

A Szabadkai Városi Könyvtár olvasóterme kedden délután a zsúfolásig megtelt olvasókkal. A könyvtár az idősebb és a fiatalabb generációnak egyaránt kedvelt helye.

Mihajlo Ljubišević, Szabadka: „A könyvtárnak nagyon gazdag könyvgyűjteménye van. Nagyon jók a feltételek és a légkör is megfelelő.”

A Szabadkai Városi Könyvtár épületének felújítása jelenleg is folyamatban van - mondta el Dragan Rokvić. A légkondicionálás és a tűzjelzőrendszer korszerűsítését már teljesen megoldották, valamint egy felvonó is helyet kapott az épületben. Az intézmény igazgatója elmondta: „Az első szakasza az új olvasóterem építésének befejeződött, és éppen ezekben a napokban kezdik meg a második szakasz munkálatait is. Azt várjuk, hogy néhány hónap múlva elkészül az új, XXI. századi olvasóterem. Ugyanakkor komoly projektet készítünk az egész épület újjáépítésére és újjáélesztésére vonatkozóan.”

A Raichle Ferenc tervezte épület 1895-ben épült, akkoriban a Nemzeti Kaszinónak adott otthont, ami a társadalmi-kulturális élet színterének számított. A Szabadkai Városi Könyvtár csak az 1950-es években költözött a patinás épületbe. Az illetékes azt is elmondta, szeretnék megtartani mindazt, amit Raichle Ferenc építészmérnök megálmodott, azonban a modernizálásra is szükség van.

A magyar kormány július eleji döntése értelmében idén 1 milliárd 89 millió forintot hagytak jóvá már folyamatban lévő, illetve új projektekre Vajdaságban - hangzott el Tusnádfürdőn. A 11 terv között szerepel a szabadkai Városi Könyvtár újjáépítése is.

Pásztor István, elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „Prioritásokat kell mindig felállítani. Azt gondolom, hogy az egyik fontos prioritás mindig az, hogy amit elkezdtünk, azt befejezzük. Ne maradjon félbe, hanem befejezve funkcióba tudjuk helyezni.”

A magyar kormány döntésének értelmében jövőre további 325 millió, 2021-ben pedig 290 millió forint áll majd a vajdasági magyarság rendelkezésére.

Szabadkai Városi Könyvtár
Pásztor István
Dragan Rokvić
Szabadka

Most

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.