Ugrás a tartalomra

A forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a szerémségi magyarság Maradékon

2023.03.13
11:16
2023.03.13
16:18
Forrás
Pannon RTV
A házigazdák mellett a dobradói, satrincai és tiszakálmánafalvi művelődési egyesületek tagjai is felléptek, így is hangsúlyozva a szórványmagyarság összefogását, amit megmaradásuk zálogának tekintenek.

Az 1848/1849 forradalom és szabadságharcra szavalatokkal, táncokkal és katonadalokkal emlékeztek meg Maradékon. A maradéki Csepregi Attila Petőfi Sándor Magyar vagyok című versével lépett fel.

A rendezvényen a dobradói, satrincai és tiszakálmánafalvi egyesületek tagjai is felléptek. Részvételükkel a szórványban lévő magyarság összefogását hangsúlyozzák, ami a megmaradást erősíti, és reményt ad, hogy a fiatalabb korosztályok tovább éltetik a magyar hagyományokat.

Milánovity Ottília, elnök, Petőfi Sándor ME, Tiszakálmánfalva: „Nekünk az a célunk, hogy mindig fiatalok vonjunk be a művelődési életbe és odafigyeljünk a csoportvezetők folyamatos fiatalítására is.”

Berta Zoltán, szervező, Petőfi Sándor ME, Maradék: „Igyekszünk minél több eseményt szervezni, és nem csak itt Maradékon, hanem Satrincán, Dobradón, Mitrovicán, Nyékincán is. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek vannak kis táncosai, nagy táncosai és tamburazenekara is. Így tudjuk mozgósítani a fiatalokat.”

Csodálatra méltó a szerémségi szórványmagyarság összefogása, hiszen itt sokkal nagyobb és keményebb harcokat kell napról napra megvívni a magyarság megmaradása érdekében - hangsúlyozta, Kovács Elvira a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

„Érdekes, hogy a környékben több olyan művelődési egyesület van, ahol magyarul énekelnek, táncolnak, de sajnos már nem igazán beszélik a magyar nyelvet. Az elmúlt időszakban a Nemzeti Tanács újabb anyanyelvápolási órákat kezdett szervezni a felnőttek számára is. Itt feltöltődik az ember, tehát lelki erőt kap a csatákhoz.”

A forradalom és szabadságharc mellett Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára is megemlékeztek. Rajzpályázatok írtak ki az óvodás és általános iskolások számára. A legszebb rajzok alkotói ajándékcsomagban részesültek.

Maradék
Milánkovity Ottília
Berta Zoltán

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.