Ugrás a tartalomra

Főszerepben a néptánc és a népzene Óbecsén

2019.05.18
14:37
2019.05.18
17:48
Forrás
Pannon RTV
A Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőn általános iskolások lépnek fel.

A kétnapos rendezvényen több mint hetven csoport mutatkozik be a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az eseményt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte.

Somogyi játékokkal elsőként állt pénteken színpadra a gunarasi Pitypang csoport. Minden gyerek másért szeret néptáncolni.

Csetvei Zsófia, Deli Dorina, Gunaras:

- Sok dalt tanulunk, és nagyon sokat szoktunk játszani.
- Én azért, mert sokfelé járunk és sokszor utazunk.

Kisimre Szerda Anna több mint húsz éve tanít a gunarasi Dózsa György Általános Iskolában, ahol azóta gyermeknéptánccsoport is működik.

Kisimre Szerda Anna, néptáncpedagógus: „Ez egy fakultatív tantárgy a gyerekeknek, ahova nagyon szívesen járnak, amit az is mutat, hogy 40 gyerek van a csoportban.”

A bácsgyulafalvi Bóbita csoport bácskai gyermekjátékokkal lépett fel. A nyolc éves Zsiga Noel egy éve csatlakozott társaihoz: „Együtt lehetek a barátaimmal,  meg szeretek táncolni.”

A Kőketánc ötlete Szabó Gabriella fejéből pattant ki 24 évvel ezelőtt, azóta is ő szervezi. Idén több mint 70 csoport érkezett Óbecsére.

Szabó Gabriella, főszervező:
Olyan helyekről is jönnek, ahonnan eddig nem igazán jöttek, például Törökfaluról, Erzsébetlakról, a legkisebb településekről is elindultak. Azt hiszem, ez nagyban köszönhető a Csoóri-programnak, hiszen igen komoly összegekkel támogatja a Magyar Kormány az itteni és az összes határon túli csoportot.

A rendezvényt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte, társszervezője pedig az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör volt.

Óbecse
Kőketánc
Szabó Gabriella
Kisimre Szerda Anna

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.