Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Főszerepben a népzene

2018-06-25
15:49
2018-06-26
14:12
Forrás
Pannon RTV
Mintegy húsz ifjú népzenekedvelő gyerek vesz részt a horgosi Túrú tanyán megrendezésre kerülő Juhász Népzenei Táborban. A gyerekek hat napon keresztül részesülnek színvonalas népzenei oktatásban.

A Juhász Népzenei Táborba Vajdaság több településéről is érkeztek tanulni vágyó, leendő népzenészek. Károlyi Egon már többször részt vett a táborban, Óbecséről érkezett. „Különben is járok néptáncra, és van zenekarunk is, és a felkészítőnk ajánlotta, hogy ezektől a külföldi zenészektől sokat lehet tanulni, és én erre is szeretnék tovább menni.”

A tanítást a helyi tanárok mellett két napig vendégoktatók tartják, akik a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően vehetnek részt a táborban. Dulai Zoltán Budapestről érkezett és hat diákot oktat jelenleg. Dulai Zoltán, prímás, Duna művészegyüttes: „A kitűzött cél nyilván nem az, hogy itt tanuljanak meg hegedülni, mindenki egy bizonyos alapfokú tudással, illetve egy megalapozott tudással érkezett, ahogy látom, az én tanítványaim mindenképpen. Itt inkább az lehet a cél, hogy valamely tájegység zenéjébe jobban belemélyedjenek, mint ahogy mondjuk a zeneiskolában tennék ezt.”

A gyerekek kezdő, és haladó kategóriában dolgoznak hegedűn, brácsán, és nagybőgőn. A kezdő zenészek rábaközi, a haladók pedig kalotaszegi, és Galga-menti dallamokat sajátíthatnak el. Juhász Gábor, a tábor vezetője szerint az ilyen táboroknak kulcsfontosságú szerepe van a következő generáció kinevelésében. „Azt gondolom, hogy ezek a táborok nagyon fontosak olyan szempontból, hogy a gyerekek együtt tudjanak muzsikálni, megismerjék egymást. Különböző településekről érkeztek, és itt alkalmi zenekarokká is össze tudnak állni, és az ilyen közös muzsikálásoknak köszönhetően több zenekar is már megalakult itt Vajdaságban.  Ezek már valamilyen szinten működnek, tehát rájuk lehet bízni egy-egy táncházat, vagy egy-egy kisebb tánccsoportnak a kíséretét.”

A Juhász Népzenei Tábor a Halmos Béla program, és a Szekeres László Alapítvány támogatásával jöhetett létre.

Most

22:29

Megrengett a Mars

Az űrkutatás történelmében először rögzített marsrengést a NASA Inshight nevű űrszondája a Mars felszínén. Ez volt az első alkalom, hogy egy másik bolygó rengését rögzíthették a tudósok.

Népszerű

Megölték Slaviša Krunićot

Meggyilkolták Slaviša Krunićot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte ma a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán.

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.