Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Főszerepben a népzene

2018-06-25
15:49
2018-06-26
14:12
Forrás
Pannon RTV
Mintegy húsz ifjú népzenekedvelő gyerek vesz részt a horgosi Túrú tanyán megrendezésre kerülő Juhász Népzenei Táborban. A gyerekek hat napon keresztül részesülnek színvonalas népzenei oktatásban.

A Juhász Népzenei Táborba Vajdaság több településéről is érkeztek tanulni vágyó, leendő népzenészek. Károlyi Egon már többször részt vett a táborban, Óbecséről érkezett. „Különben is járok néptáncra, és van zenekarunk is, és a felkészítőnk ajánlotta, hogy ezektől a külföldi zenészektől sokat lehet tanulni, és én erre is szeretnék tovább menni.”

A tanítást a helyi tanárok mellett két napig vendégoktatók tartják, akik a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően vehetnek részt a táborban. Dulai Zoltán Budapestről érkezett és hat diákot oktat jelenleg. Dulai Zoltán, prímás, Duna művészegyüttes: „A kitűzött cél nyilván nem az, hogy itt tanuljanak meg hegedülni, mindenki egy bizonyos alapfokú tudással, illetve egy megalapozott tudással érkezett, ahogy látom, az én tanítványaim mindenképpen. Itt inkább az lehet a cél, hogy valamely tájegység zenéjébe jobban belemélyedjenek, mint ahogy mondjuk a zeneiskolában tennék ezt.”

A gyerekek kezdő, és haladó kategóriában dolgoznak hegedűn, brácsán, és nagybőgőn. A kezdő zenészek rábaközi, a haladók pedig kalotaszegi, és Galga-menti dallamokat sajátíthatnak el. Juhász Gábor, a tábor vezetője szerint az ilyen táboroknak kulcsfontosságú szerepe van a következő generáció kinevelésében. „Azt gondolom, hogy ezek a táborok nagyon fontosak olyan szempontból, hogy a gyerekek együtt tudjanak muzsikálni, megismerjék egymást. Különböző településekről érkeztek, és itt alkalmi zenekarokká is össze tudnak állni, és az ilyen közös muzsikálásoknak köszönhetően több zenekar is már megalakult itt Vajdaságban.  Ezek már valamilyen szinten működnek, tehát rájuk lehet bízni egy-egy táncházat, vagy egy-egy kisebb tánccsoportnak a kíséretét.”

A Juhász Népzenei Tábor a Halmos Béla program, és a Szekeres László Alapítvány támogatásával jöhetett létre.

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:13, Frissítve: 12:34

Kukkantsatok be a néptánc világába!

Libbentek a szoknyák, ropogtak a cipők és csattantak a kezek a csizmákon - színvonalas néptáncprodukciókat láthatott a közönség Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.
11:59

Elhunyt Sára Sándor

Meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója.
11:35, Frissítve: 11:42

Kezdődik a csillagászati ősz

Szeptember 23-án délelőtt 9:50-kor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőség, ezzel pedig csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.
11:13, Frissítve: 11:20

New Yorkba utazik Aleksandar Vučić

A szerb államfő részt vesz az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 74. ülésszakán. A központi téma a klímaváltozás lesz, de szóba kerül majd a koszovói kérdés rendezése is.
10:10, Frissítve: 10:18

Szükségünk lesz az esernyőre

A beboruló égboltból hétfőn több helyen várható eső, zápor. A nappali hőmérsékletek visszaesnek, az éjszakák ugyanakkor enyhülnek.
09:33

Ma van az autómentes nap

A világnapot 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartják. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosabb közlekedésre.
09:30, Frissítve: 09:55

Törték a kukoricát Tordán

Jó időben, sok vendége volt a Kukoricafesztiválnak Tordán. Kézi kukoricatörésben 12 hazai, anyaországi és romániai csapat mérte össze ügyességét.

Népszerű