Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

Fotókiállításon a törökbecsei Janković-család élete

2022.06.14
17:36
2022.06.14
17:43
Forrás
Pannon RTV
Történelmi időutazásban részesülhetnek mindazok, akik a törökbecsei Városi Múzeumba, illetve a Glavaš-házba látogatnak.

A nemrégiben kihelyezett huszonöt fekete-fehér fotót, újságcikkeket tartalmazó fényképtárlat ugyanis a bánáti faluban született Janković család tagjainak életvitelét varázsolja a jelenbe. Erről főként Törökbecse fiatal nemzedéke tud keveset, azonban vannak, akik máig féltve őrzik a XIX-XX. században elhíresült Janković fivérek: Sava, Ivan, valamint Pajo emlékét, tevékenységét, világra szóló sikereit.

Közülük leghíresebb az 1887-ben született radiológus, dr. Sava Janković volt, aki a jóindulatú tumorok kutatásában ért el kimagasló eredményeket. Az ő tiszteletére Belgrádban és Párizsban mellszobrot is emeltettek.

A családi fotókat a mai napig is eredeti kinézetében megőrzött családi házban élő Ivan unokája, Milena Grujić bocsátotta a múzeum rendelkezésére. Janković-ék szülői házában a XX. században sikeresen működtetett kiskereskedelmi vegyesbolt kellékei, a tearózsa termesztésére alkalmas üvegházak is fennmaradtak.

A törökbecsei Városi Múzeumban a radiológusról, kertészről és szódásról regélő fényképkiállítás július elejéig tekinthető meg munkanapokon 8-15 óráig, szombaton pedig 9-14 óráig.

Törökbecse
Városi Múzeum
Glavaš-ház
fotókiállítás
Janković-család

Most

15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.
13:55, Frissítve: 16:03

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Népszerű