Ugrás a tartalomra

Füzér a Zentai Magyar Kamaraszínházban

2019.03.23
08:03
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Örkény István egyperces novelláin keresztül ragadja meg az abszurd színház világát a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása. A produkciót Dévai Zoltán és Virág György rendezte.

Teljesen újfajta színjátszási élmény várt a művészekre a darabban. Papp Kinga, diákszínjátszó: „Nekem nagyon érdekes volt, mert teljesen más, mint az előző kettő előadásunk, és itt nagyon fontos az, hogy csinálhatunk igazából szinte bármit, de azt komolyan kell és precízen csinálni.”

A Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó gárdája 16 főből áll, sok fiatal csatlakozott a csapathoz idén is. Szekula Tamás, diákszínjátszó, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Foglalkoztunk vele az iskolában, meg van nagyon sok film és sorozat, ami az abszurddal foglalkozik, úgyhogy nem volt annyira új, de viszont mint így, én szereplő, hát ez elég nehéz volt és sokat kellett koncentrálni.”

A rendezők célja az volt, hogy olyan dologgal foglalkozzanak a fiatalok, amivel még nem találkoztak a színpadon. Dévai Zoltán, rendező: „Az abszurd egy nagyon vékony jég, az abszurdot vagy szereti valaki, vagy nem. Szóval köztes megoldás nincs. Kellett egy idő, amíg a többiek, a gyerekek ráéreztek az abszurd ízére. De volt egy olyan pont, amikor úgy éreztük a Gyurival, hogy na ez az, jól van, megfogták. Úgyhogy nem volt egy könnyű menet, de szerintem megszerették, és ez a legfontosabb.”

Az előadás azért kapta a Füzér címet, mert Örkény István egyperces novelláinak gondolata nyomán született meg, amelyek egy füzért alkotnak az előadásban. Virág György, rendező: „Örkény István idén 40 éve, hogy nincs az élők sorában, és mi ezzel az előadással próbálunk tisztelegni az emléke előtt, másrészt megpróbáltuk továbbgondolni Örkény gondolatait, tehát hogy nem ragaszkodtunk nagyon az egypercesekhez, hanem megpróbáltuk fokozatosan mellőzni ezeket a szövegeket.”

A fiatal csapat előadását legközelebb a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén láthatják a nézők színpadon.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Diákszínjátszó
Füzér

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.