Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Firgyes

Füzér a Zentai Magyar Kamaraszínházban

2019-03-23
08:03
2019-03-23
17:43
Forrás
Pannon RTV
Örkény István egyperces novelláin keresztül ragadja meg az abszurd színház világát a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása. A produkciót Dévai Zoltán és Virág György rendezte.

Teljesen újfajta színjátszási élmény várt a művészekre a darabban. Papp Kinga, diákszínjátszó: „Nekem nagyon érdekes volt, mert teljesen más, mint az előző kettő előadásunk, és itt nagyon fontos az, hogy csinálhatunk igazából szinte bármit, de azt komolyan kell és precízen csinálni.”

Pannon RTV/Ürményi Firgyes

A Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszó gárdája 16 főből áll, sok fiatal csatlakozott a csapathoz idén is. Szekula Tamás, diákszínjátszó, Zentai Magyar Kamaraszínház: „Foglalkoztunk vele az iskolában, meg van nagyon sok film és sorozat, ami az abszurddal foglalkozik, úgyhogy nem volt annyira új, de viszont mint így, én szereplő, hát ez elég nehéz volt és sokat kellett koncentrálni.”

A rendezők célja az volt, hogy olyan dologgal foglalkozzanak a fiatalok, amivel még nem találkoztak a színpadon. Dévai Zoltán, rendező: „Az abszurd egy nagyon vékony jég, az abszurdot vagy szereti valaki, vagy nem. Szóval köztes megoldás nincs. Kellett egy idő, amíg a többiek, a gyerekek ráéreztek az abszurd ízére. De volt egy olyan pont, amikor úgy éreztük a Gyurival, hogy na ez az, jól van, megfogták. Úgyhogy nem volt egy könnyű menet, de szerintem megszerették, és ez a legfontosabb.”

Pannon RTV/Ürményi Firgyes

Az előadás azért kapta a Füzér címet, mert Örkény István egyperces novelláinak gondolata nyomán született meg, amelyek egy füzért alkotnak az előadásban. Virág György, rendező: „Örkény István idén 40 éve, hogy nincs az élők sorában, és mi ezzel az előadással próbálunk tisztelegni az emléke előtt, másrészt megpróbáltuk továbbgondolni Örkény gondolatait, tehát hogy nem ragaszkodtunk nagyon az egypercesekhez, hanem megpróbáltuk fokozatosan mellőzni ezeket a szövegeket.”

A fiatal csapat előadását legközelebb a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén láthatják a nézők színpadon.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Diákszínjátszó
Füzér

Most

08:29

Több falugazdászra lenne szükség Vajdaságban

Jelenleg húsz falugazdász és egy őket koordináló falugazdász dolgozik, így a tartomány magyarlakta vidékének 85–90 százaléka le van fedve, azonban ezt a számot bővíteni kellene - nyilatkozta évértékelő beszédében Nagy Miklós.
06:58, Frissítve: 08:49

Engedélyezték a kínai vakcinát Szerbiában

Pavle Zelić, a szerbiai gyógyszerügynökség illetékese bejelentette, hogy a törvény által előirt összes feltétel teljesült ahhoz, hogy a Sinopharm cég koronavírus elleni védőoltását alkalmazzák az országban.

Népszerű

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.