Ugrás a tartalomra

Gálaműsorral zárult a 20. Suliszínház fesztivál

2020.11.28
12:48
2020.11.28
17:35
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Muzslyán a tegnap megtartott gálaműsorral befejeződött a 20. Suliszínház Fesztivál. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében a négy elődöntőn és a tegnapi záróműsorban mintegy 350 színészpalánta lépett fel.

A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában négy előadást láthatott a zsűri: hármat élőben, egyet pedig digitális formában. Az adai és a kispiaci gyerekek a járványhelyzet miatt nem vehettek részt a gálán.

Jódal Rózsa, író, a zsűri elnöke: „Ügyesen mozognak és igyekeznek szépen beszélni. Mert végeredményben a célja ennek az egésznek, az egész megmozdulásnak, hogy az anyanyelvünkön beszéljünk. Minél tökéletesebben, amennyire csak lehet, gyakoroljunk. És mindennek ellenére összejöttek és ilyesmit produkáltak. Nagyon szép előadások voltak. El voltam ragadtatva és boldog vagyok. Húsz év után, a covid ellenére - itt voltak.”

A magyarittabéiek már évek óta mindig jól szerepelnek a fesztiválon. Petes Erzsébet felkészítésével az idén elsők lettek.

Asztalos Dávid, fellépő, Magyarittabé: „Ittabén úgy van, hogy nincsen a felsősöknek és a középiskolásoknak iskola, csak online. Egyesek nagyon ellene vannak, míg mások inkább ezt várták. Annak örülök, hogy legalább valamennyire be bírtuk gyakorolni a szerepet. Mert bármikor átmehettünk volna online és akkor nem jöttünk volna.”

A legjobb kisszínésznek járó díjat a törökbecsei Erős Lilla érdemelte ki. Az ürményháziak pedig idén – első ízben - bábelőadással léptek fel. Szintén első díjat nyertek.

Móric Elvira ürményházi anyanyelvápoló: „A szövegtanulás nagyon simán és gyorsan ment. Viszont nem volt bábunk, nem volt semmilyen díszletünk, paraván, semmi. És akkor összefogott, ahogy szokták mondani a falu apraja-nagyja. Itten nagymama, nagytata, rokonok, szomszédok, tanárok, mindenki segített abba, hogy a díszlet meglegyen.”

A nehézségek ellenére a részvételi kedv most is nagy volt.

Lukács Gabriella a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke: „Négy elődöntőnk volt. Először Kispiacon, Palicson, Adán és Muzslyán, most pedig ugye a gála. Körülbelül olyan háromszázötven gyereket mozgattunk meg. De nagyon örülök annak, hogy tényleg széles körű skálában mozognak a fellépők. Tehát Bácskából, Szerémségből és innen Bánátból. Összesen 17 helységből.”

Az első Suliszínház Fesztivált húsz évvel ezelőtt a bánáti Erzsébetlakon szervezték meg, Takarics Róbert kezdeményezésére.

Suliszínház fesztivál
Muzslya
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Jódal Rózsa
Móric Elvira
Lukács Gabriella

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű