Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Gazdag programsorozat az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon

2022.10.18
15:12
2022.10.18
18:45
Forrás
Pannon RTV
Idén is gazdag programsorozattal várják az érdeklődőket az Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválra. Kiállításokkal, filmvetítésekkel, színházi előadásokkal és koncertekkel színesítik az eseményt a szervezők.

A rendezvény célja, hogy közelebb hozzák a zsidó kultúrát az emberekhez. Rendhagyó kiállítással nyitják meg az idei, 8. Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált hétfőn a Szabadkai Városi Múzeumban. A zsidó hétköznapokban használt tárgyak kerülnek bemutatásra a kiállításon, ezáltal kapnak betekintést az érdeklődők a zsidó szokásokba.

Kovács Róbert, Szabadkai Zsidó Hitközség: „A kiállítás a JUDAIKA címet viseli. A JUDAIKA szó mindazt jelenti, ami valamilyen tárgyi megnyilvánulása a zsidó életnek. Legyen az rituális vagy családi élet. Örömünkre szolgál, hogy segítségünkre van a Belgrádi Zsidó Történeti Múzeum és az ő funduszukból van összeállítva ez a kiállítás, de megmutatjuk a Szabadkai Zsidó Hitközség érdekes tárgyi emlékeit is.”

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál egyik fő célja, hogy összetartsa a Szabadkán és környékén élő zsidókat, és emellett elfogadjuk egymás különböző nézeteit és kultúráját is - mondta Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség képviseletében. „Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált fontos eseménynek tartjuk a város életében, mert színt és ismeretséget hoz ennek a soknemzetiségű városnak, a mi közös Szabadkánknak. Ezt a látásmódot igyekszünk elterjeszteni mások között is, hogy adjanak valamit, ami megerősíti vagy terjeszti azt a látásmódot, hogy Szabadka olyan város, ahol jó élni és olyan város, ahol a nemzetek szépen együtt élnek és nem egymás mellett.”

Az október 24-e 30-a között tartó fesztivál programjai között szerepel Nikola David kántor és Kornelije Vizin orgonista koncertje, a zsidó holokauszt-túlélők vallomásairól szóló dokumentumfilm vetítése, színházelőadás Gospođa Roza Romain Gary című regénye alapján, valamint Nógrádi Gergely főkántor és vendégei koncertje a Szabadkai Zsinagógában.

Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál
Szabadka
Szabados Róbert
Kovács Róbert
Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.