Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Genfből érkeztek néptáncoktatók Magyarkanizsára

2020-01-11
14:29
2020-01-11
16:15
Forrás
Pannon RTV
Háromnapos néptánckurzust és táncházat is tartanak a hétvégén Magyarkanizsán. A Tisza Néptáncegyesület közreműködésével az oktatáson több mint 30 gyerek bökönyi, vagyis nyírségi táncokat tanulhat.

A néptáncoktatók a Modern Folking projekt részeként Genfből, az ottani magyar diaszpórából utaztak Vajdaságba.

Táncos cipőbe bújnak egész hétvégén a magyarkanizsai néptáncosok, ugyanis az intenzív háromnapos oktatáson bökönyi, vagyis nyírségi táncokat tanulhatnak. Harmat Csongor szerint nem a legkönnyebb, de nem is a legnehezebben tanulható tánc a bökönyi: „Nagyon-nagyon tetszik és pörgős. Nem is unalmas, és nem tűnik könnyű táncnak, de viszont nagyon nehéznek se, olyan közepesnek tűnik, de ha valaki elkezdi, először nehéz, de egyre könnyebb lesz, ahogy megtanuljuk.”

A kurzust Varga Gábor, a Genfi Magyar Néptánccsoport oktatója és Tóth Kata, egykori magyarkanizsai néptáncos, a Genfi Magyar Kulturális Központ elnöke vezetik. A diaszpórából meghívott oktatók jelenléte arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar néptánchagyomány a határokon is átível, továbbá hogy mennyire fontos a határon túl élő magyarság és a diaszpóra együttműködése a magyar kulturális értékeink megőrzése céljából.

Tóth Kata, oktató, elnök, Genfi Magyar Kulturális Központ: „Én azt gondolom, hogy elsősorban a diaszpóra és a határon túli magyarság szempontjából az a fontos, hogy érzéseket, érzelmeket cseréljünk ki, tapasztalatokat. A tánctudás gyakorlatilag már annyira magas szinten van, a néptáncmozgalom akár Magyarországon, akár Vajdaságban, akár Erdélyben, tehát az egész magyar területen, illetve a diaszpórában is, hogy én nem azt mondanám, hogy technikai tudást hozunk, vagy veszünk itt fel, mert a tudása már mindenkinek igen magas színvonalon van.”

A néptánckurzus mellett táncházat is szerveztek a Fokos zenekar kíséretével. Itt a helyiek is kipróbálhatták a tánclépéseket. A háromnapos esemény a Modern Folking projekt részeként, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület szervezésében valósul meg.

Magyarkanizsa
néptánckurzus
táncház
Tisza Néptáncegyesület
Genf
Modern Folking
Fokos zenekar

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.