Ugrás a tartalomra

Gomboson tartották a jubileumi Négyesfogatot

2018.01.21
07:54
2024.03.19
08:52
Forrás
Pannon RTV
Szombaton az idei házigazda Gombos Kultúrotthonában telt ház fogadta a fergeteges zenében, táncban, vidám jelenetekben bővelkedő vándorműsort.

Véget ért a jubiláris 50. Négyesfogat, a nyugat-bácskai Gombos, Kupuszina, Doroszló és Szilágyi téli rendezvénysorozata.

Moderntánc, zenekarok, szólóének és sok-sok vidám jelenet – színvonalas szórakoztató műsorral örvendeztették meg idén is a négy nyugat-bácskai település művelődési egyesületeinek tagjai a közönséget. Gellér Zoltán, a színjátszók vezetője, Móricz Zsigmond M.M.E., Doroszló: „Szeretjük megnevettetni a közönséget, idén is erre törekedtünk, most kicsit megpróbáltunk újítani, mert eddig úgymond öregebb darabokat próbáltunk feldolgozni, most megpróbáltuk azt, hogy rádiókabarékat vittünk színpadra.”

Muskovity Károly, a színjátszók vezetője, Arany János M.M.E., Gombos: „Mivel az idén mi vagyunk a házigazdák, próbáltunk minél változatosabb programot készíteni. A Négyesfogat alapja a színjátszás, a zene és a tánc, próbáltuk mind a három témakört összefoglalni.”

A részt vevő fiataloknak szórakozásra és találkozásra is lehetőséget ad a Négyesfogat. Csernai Panna, a Step társastánc-csoport tagja, Kupuszina: „Szerintem a Négyesfogat egy nagy buli, mivel itt összejönnek a fiatalok, és szórakozunk is, és közben valamit adunk a falu népének.”

Francia Fábián, színjátszó, József Attila M.E., Szilágyi: „Összegyűlnek a fiatalok, akik elvándoroltak, vagyis elmentek külföldre tanulni vagy pedig itt tanulnak Szerbiában, és együtt színdarabokat készítünk, ami nagyon jó, mert mindenki vidám.”

1968-ban Doroszlón gyűltek össze a helyi, a gombosi, a kupuszinai művelődési élet akkori vezetői, hogy életre hívják a Négyesfogat művelődési rendezvénysorozatot. A következő évben Szilágyi is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Klenanc József, alelnök, Arany János M.M.E., Gombos: „Tulajdonképpen a Négyesfogatot ez a közösség, a nyugat-bácskai közösség hozta létre és az is élteti. Szoktam mondani, hogy erre a közösségre jellemző az, hogy amije nincs, azt csinál magának, itt nem volt színház, itt nem volt kultúrélet olyan szinten, hogy valahova ellátogassanak az emberek, hát igyekeztek csinálni maguknak.”

A Négyesfogat sikere ötven éve töretlen. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Napjainkig üzenni tudott, értéket tudott felmutatni és tovább tudták vinni, tovább tudták őrizni, és itt Nyugat-Bácskában ez az az erő, ez az a hit, amely ezekben a falvakban meg tudta mutatni, mit jelent összefogni, mit jelent közösen húzni mindazt, ami értéket jelent, kultúrát jelent és hagyományt mutat.”

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöki elismerő oklevéllel köszöntötte az 50 éves Négyesfogatot, amelyet Kiss Tóth Erika alelnök adott át a települések képviselőinek. Az ünnepség végén a hagyomány szerint átadták a vándorzászlót a következő évi házigazdának, Kupuszinának.

Négyesfogat
Doroszló

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.